După ce și-a deschis un cont de Twitter chiar în mijlocul pandemiei de coronavirus, până în prezent, fiecare dintre tweet-urile sale au fost despre campania sa de furnizare de ajutoare medicale aproape în fiecare țară din lume.

„O lume, o singură luptă!” a scris Jack Ma într-unul dintre primele sale mesaje.

„Împreună, putem face asta!” a scris într-un alt tweet.

Cel mai bogat om din China este implicat într-un amplă operațiune pe scară largă de livrare a materialelor medicale în peste 150 de țări până în prezent, trimițând măști de față și ventilatoare în multe locuri care au fost scoase din luptă globală pentru achiziționarea echipamentelor medicale.

Dar criticii lui Ma și chiar unii dintre susținătorii săi nu sunt siguri de această inițiativă a miliardarului. Mulți se întreabă dacă nu cumva această acțiune filantropică globală îl arată pe Ma ca un prieten al Partidului Comunist Chinez? Sau este un jucător independent care este folosit de Partid în scopuri de propagandă?

Jack Ma atrage atenția

Însă el pare să urmeze regulile diplomatice ale Chinei, în special atunci când alege ce țări ar trebui să beneficieze de donațiile sale. Totuși, puterea sa din ce în ce mai mare s-ar putea să atragă atenția liderilor din vârful piramidei politice a Chinei.

Și alți miliardari s-au alăturat luptei pentru combaterea pandemiei. Jack Dorsey cofondator Twitter a donat cauzei 1 miliard de dolari (0,8 miliarde de lire sterline).

Candid, o fundație din SUA, care urmărește donațiile de caritate private, plasează Alibaba pe locul 12 pe o listă a donatorilor privați care au donat pentru a ajuta de la apariția pandemiei de Covid-19.

Dar această listă nu include livrări de bunuri vitale, pe care unele țări le-ar putea considera mai importante decât banii în această etapă a focarului global.

Începând cu luna martie, fundația Jack Ma și fundația aferentă Alibaba au început aprovizionarea aeriană în Africa, Asia, Europa, America Latină și chiar în zone sensibile din punct de vedere politic, inclusiv Iran, Israel, Rusia și SUA.

Ma a donat, de asemenea, milioane pentru cercetare și un manual de expertiză medicală de la medicii din provincia sa natală din Zhejiang a fost tradus din chineză în 16 limbi. Totuși, transporturile de bunuri medicale vitale l-au scos în evidență pe Ma.

„Are capacitatea, banii și puterea pentru a scoate un avion de aprovizionare chinezesc din Hangzhou pentru a ateriza în Addis Abeba, sau oriunde trebuie să meargă”, explică biograful lui Ma, Duncan Clark.

Jack Ma este renumit pentru că este carismaticul profesor de engleză care a creat cea mai mare companie de tehnologie din China. Alibaba este acum cunoscută sub numele de „Amazonul Estului”. Din 1999 de când a fost înființată Alibaba a crescut și a deveni unul dintre jucătorii dominanți din China.

Ma însuși valorează mai mult de 40 miliarde de dolari.

Oficial, a demisionat în funcția de președinte Alibaba în 2018. El a spus că se va concentra pe filantropie. Dar Ma și-a păstrat un loc permanent în bordul Alibaba. Împreună cu bogăția și faima sa, el rămâne unul dintre cei mai puternici bărbați din China.

Se pare că donațiile lui Ma respectă liniile directoare ale partidului: nu există dovezi că niciuna dintre donațiile Jack Ma și Fundația Alibaba au plecat în țări care au legături formale cu Taiwanul, vecinul Chinei și rivalul diplomatic. Fundațiile au refuzat în mod repetat să furnizeze o listă detaliată a țărilor care au primit donații, explicând că „în acest moment în timp, nu împărtășim acest nivel de detalii”.

Bunăvoința lui Ma i-a adus și mai multă atenție pozitivă decât de obicei

Mass-media chineză la menționat pe Ma aproape la fel de des ca pe liderul autocratic al țării, Xi Jinping.

Faptul că o parte din ajutoarele trimise de guvernul chinez pentru alte state s-au dovedit a fi defecte, în timp ce, livrările lui Jack Ma au fost ce trebuie, nu au făcut decât să-i sporească reputația.

„Este corect să spunem că donația lui Ma a fost sărbătorită universal în toată Africa”, spune Eric Olander, redactorul manager al site-ului și podcast-ului China Africa Project.

Riscă Ma făcând asemenea gesturi?

Xi Jinping nu este cunoscut ca cineva căruia să îi place să împartă lumina reflectoarelor, iar guvernul său a vizat cu siguranță fețe celebre înainte. În ultimii ani, actrița de top a țării, o prezentatoare de știri celebră și alți câțiva antreprenori miliardari au „dispărut” de mult timp.

„Există un zvon potrivit căruia [Jack Ma] a renunțat în 2018 de la a fi președintele Grupului Alibaba, deoarece a fost văzut ca un antreprenor a cărui popularitate ar eclipsa-o pe cea a Partidului Comunist”, explică Ashley Feng, asociată de cercetare la Centru pentru Nouă securitate americană în Washington DC.

Într-adevăr, Ma a surprins pe mulți când și-a anunțat brusc pensionarea în 2018. A negat zvonurile persistente potrivit cărora Beijingul l-a forțat să renunțe la funcția sa.

Chiar dacă Ma și fundațiile legate de el iau decizii fără binecuvântarea prealabilă a Beijingului, guvernul chinez a făcut cu siguranță tot ce a putut pentru a valorifica generozitatea lui Ma. Ambasadorii chinezi sunt prezenți la ceremoniile aeroportului pentru a primi materialele medicale livrate de Ma, din Sierra Leone în Cambodgia.

Ma a făcut ceea ce nimeni altcineva nu poate: să se facă indispensabil.

„Iată un singur lucru cheie din toate cele întâmplate cu Jack Ma și Africa: el a spus că va face ceva și a făcut”, explică Eric Olander.

„Aceasta este o optică incredibil de puternică într-un loc unde străinii vin adesea, fac promisiuni mari și adesea nu reușesc să îndeplinească. Deci, donația uriașă Covid-19 pe care a încadrat-o în acel tipar. El a spus că o va face și doar câteva săptămâni mai târziu, aceste măști erau în mâinile lucrătorilor din domeniul sănătății „.

Duncan Clark susține că Ma avea deja un loc la masa înaltă a Chinei, din cauza greutății economice a lui Alibaba. Cu toate acestea, familiaritatea cu prenumele său a liderilor mondiali îl face și mai valoros pentru Beijing, deoarece China încearcă să-și repare imaginea.

Nu există nici o îndoială că reputația mai largă a Chinei beneficiază de munca caritabilă a lui Ma și a altor antreprenori chinezi înstăriți.

Andrew Grabois de la Candid, paznicul filantrop care a măsurat donațiile globale în raport cu Covid-19, spune că donațiile private provenite din China sunt imposibil de ignorat.

Donatorii chinezi își asumă acest rol cu ​​acest virus.

„Proiectează o putere mai slabă dincolo de granițele lor, intră în zone, oferă ajutor, ajutor monetar și expertiză”, adaugă Grabois.

Deci, nu este momentul potrivit pentru Beijing să stea în calea lui Jack Ma.

„Știi, aceasta este o criză majoră pentru lume chiar acum”, concluzionează Duncan Clark. „Dar, evident, este, de asemenea, o criză pentru relația Chinei cu restul lumii. Așa că au nevoie de cineva care să ajute la amortizarea unora dintre aceste presiuni.”

Sursa: BBC.com