În cea de-a doua zi a săptămânii, abrogarea recursului compensatoriu intră în dezbaterea Comisiei juridice a Camerei Deputaților.

Miercuri sau cel mai probabil joi, aceasta urmează să primească un vot final, iar măsura să fie anulată definitiv, după ce în anul 2017 a fost scoasă și introdusă înapoi la doar câteva luni. Inițiativa abrogării este a partidelor PNL și USR.

Recursul compensatoriu, măsură introdusă de PSD, ALDE și UDMR, este poate cea mai periculoasă  lege din ultimii 30 de ani, care prevede eliberarea înainte de termen a infractorilor din închisori.

Încă din toamna anului 2017, de la intrarea în vigoare a actului normativ, aproape  20.000 de infractori au fost eliberați mai devreme, câteva sute dintre ei comițând din nou acte cu violențe, printre care violuri, crime sau tâlhării de nivel înalt. nimănui nu i-a păsat, căci legea era deja dată.

O altă lege care va intra în dezbatere este cea propusă de partidul USR, aceea privind anularea pensiilor speciale, mai puțin însă cele ale magistraților și militarilor.