Reclamă
Reclamă

Mii de oameni protestează pe străzile din orașul german Essen față de partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD). Înaintea congresului AfD, au avut loc ciocniri între protestatari și poliție, ceea ce a dus la mai multe arestări.

Poliția din Essen a făcut câteva arestări după ce mai mulți polițiști au fost atacați în incidente violente, în timp ce mii de demonstranți încercau să blocheze accesul delegaților AfD la locul de desfășurare a congresului. „Unii demonstranți purtau măști și au atacat polițiști”, a declarat poliția din Essen, care le-a cerut demonstranților să stea departe de „acțiunile violente și de turbulenți”, potrivit Agerpres.

Mai multe sute de protestatari au blocat o ieșire spre autostradă și alții au ocupat străzile și intersecțiile în apropierea sălii unde are loc congresul. La Essen sunt așteptați 100.000 de protestatari. Poliția a desfășurat mii de membri ai forțelor de ordine, precum și tunuri cu apă pentru a ține sub control demonstrațiile.

Reclamă

Poliția a avut ciocniri cu un grup mare de protestatari care au încercat să rupă cordonul de poliție în jurul orei 05:45, a informat o purtătoare de cuvânt a poliției. Polițiștii au folosit spray-uri cu piper și bastoane pentru a le opri înaintarea, a adăugat ea. Poliția a cerut câteva ambulanțe, dar nu este clar deocamdată dacă vreun demonstrant a fost rănit.

Câțiva deputați ai AfD în Bundestag au spus că au ajuns la locul congresului sub protecția poliției, care i-a însoțit de la hotel. Unii delegați au reușit să ajungă pe jos, nederanjați de protestatari. Aproximativ 600 de delegați sunt așteptați să se reunească la arena Grugahalle, pentru un congres la care actualii co-lideri Alice Weidel și Tino Chrupalla vor încerca să fie realeși, înaintea alegerilor legislative federale de anul viitor.

Autoritățile s-au arătat îngrijorate că, deși se așteaptă ca demonstrațiile să fie în mare parte pașnice, în jur de 1.000 de extremiști de stânga ar putea recurge la mijloace violente pentru a perturba congresul. Grupuri stângiste au declarat în avans că vor încerca să blocheze intrările în sala de congres, pentru a împiedica accesul delegaților.

O primă demonstrație a avut loc vineri noaptea, iar proteste mult mai ample sunt așteptate pe tot parcursul zilei de sâmbătă. Municipalitatea din Essen a încercat timp de mai multe luni să împiedice organizarea congresului în acest oraș, însă în cele din urmă nu a primit câștig de cauză în justiție.

O temă majoră la congresul AfD va fi, probabil, locul al doilea obținut de partid la recentul scrutin pentru Parlamentul European, deși cu un scor mai mic decât prognozau sondajele, ultima parte a campaniei fiind umbrită de reacția partidului față de capul său de listă, Maximilian Krah, exclus între timp din grupul eurodeputaților AfD. Partidul a fost însă, la rândul său, exclus din grupul Identitate și Democrație (ID) din PE în urma afirmației lui Krah conform căreia nu toți membrii SS au fost criminali de război.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro