Reclamă
Reclamă

Două incendii au determinat cel puţin 7.000 de oameni să fugă dintr-o zonă muntoasă din New Mexico, aflată în sud-vestul Statelor Unite, în care flăcările au distrus peste 500 de clădiri. Guvernatoarea regiunii, Michelle Lujan Grisham, a declarat stare de urgenţă.

Aceste incendii violente au izbucnit luni, într-o zonă rurală a statului, situată la o distanţă de aproximativ o oră şi jumătate cu maşina de frontiera cu Mexicul. Ele au încercuit Ruidoso, un sat ai cărui locuitori au fost evacuaţi rapid, relatează AFP, preluat de News.ro.

„Le cer de îndată locuitorilor din Ruidoso şi din împrejurimi să rămână calmi şi să urmeze instrucţiunile oficialilor pentru a minimiza riscurile”, a solicitat guvernatoarea Michelle Lujan Grisham. Ea a declarat stare de urgenţă în zonă.

Reclamă

Marţi, cele două incendii au devastat aproximativ 80 de kilometri pătraţi şi nu erau deloc controlate, potrivit autorităţilor. Incendiul este „deosebit de violent” şi s-a extins rapid, conform ultimului buletin de informații. Situaţia este pe cale să se îmbunătăţească, însă autorităţile se tem de faptul că rafale violente de vânt pot să complice lupta împotriva flăcărilor.

New Mexico este devastat de mulţi ani de o secetă persistentă, agravată de modificările climatice.

În Vestul american, California înregistrează cel mai mare incendiu din acest an, într-o regiune rurală, la nord-vest de Los Angeles. Acesta a devastat peste 60 de kilometri pătraţi de vegetaţie începând de sâmbătă, fără să provoace evacuări importante. Marţi, acest incendiu era controlat în proporţie de „24%”, potrivit pompierilor.

„De doi ani avem ierni foarte umede. Asta face să crească multă iarbă (…). Dar vara nu plouă, iar pământul se usucă”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Serviciului de luptă împotriva incendiilor din comitatul Los Angeles, Kenichi Haskett.

La începutul lunii iunie, în această parte a Americii au fost atinse recorduri de temperatură sezoniere. Mercurul termometrelor a urcat până la 44°C la Las Vegas, în Nevada, şi până la 50°C în Valea Morţii, în California – niveluri fără precedent înregistrate la sfârşitul primăverii.

Potrivit unor cercetători, aceste valuri de căldură repetate sunt un indiciu fără echivoc al încălzirii globale şi urmează să se multiplice, să dureze mai mult timp şi să se intensifice.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro