Reclamă
Reclamă

Purtând steaguri curcubeu și dansând pe străzi, mii de maghiari au sărbătorit sâmbătă parada anuală Budapest Pride și au promis că vor continua să protesteze față de politicile anti-LGBTQ+ impuse de guvernul condus de Viktor Orban. Premierul Viktor Orban, aflat la putere din 2010, promovează o agendă creștin-conservatoare și în 2021 a interzis „promovarea homosexualității” în rândul tinerilor sub 18 ani, în ciuda criticilor puternice din partea grupurilor de drepturi și a Uniunii Europene, notează Reuters.

„Este foarte important să fim aici… să arătăm că existăm și contăm”, a spus Anna Reti, în vârstă de 30 de ani, care a participat la marșul din capitală, adăugând că mulți maghiari LGBTQ+ se confruntă zilnic cu discriminare și ostilitate.

Căsătoria gay nu este recunoscută în Ungaria și numai cuplurile heterosexuale pot adopta legal copii. Guvernul lui Orban a redefinit căsătoria ca uniunea dintre un bărbat și o femeie în constituție și a limitat adopția gay. Guvernul său a spus că legea din 2021 este menită să protejeze copiii și nu vizează comunitatea LGBTQ+, dar a provocat anxietate în rândul maghiarilor gay, bisexuali și transsexuali.

Reclamă

Anul trecut, unii librari au fost amendați pentru că au vândut cărți care descriu homosexualitatea, care nu erau ambalate în plastic, așa cum prevede legislația. Și în noiembrie, un director de muzeu a fost demis după ce instituția a permis persoanelor sub 18 ani să viziteze o expoziție „World Press Photo” cu conținut LGBTQ+.

Înainte de marșul de sâmbătă, ambasadele Statelor Unite, Germaniei și ale altor 33 de țări au cerut Ungariei să protejeze drepturile LGBTQ+ și să anuleze legile care discriminează membrii comunității. Ambasadorul SUA David Pressman a fost unul dintre numeroșii diplomați care s-au alăturat evenimentului Pride.

„Aceasta este o țară uimitoare, cu o istorie bogată de oameni care se ridică și luptă pentru libertate”, a spus el reporterilor. „Oamenii de aici care mărșăluiesc astăzi o fac conform celor mai bune obiceiuri ale țării”.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro