Situație dificilă în ceea ce îi privește pe crescătorii de animale din România

Nu mai este un secret pentru nimeni că sectorul zootehnic din România traversează vremuri dificile. Inflația a afectat puternic și atât această sferă cât și pe cea agricolă, iar efectele sunt resimțite puternic. De altfel, un alt punct care a condus spre acest deznodământ este legat și de seceta din ultimii doi ani. La pachet cu aceste aspecte vin și prețurile la care fermierii sunt nevoiți să își vândă marfa. În acest sens, o parte dintre ei au decis să protesteze.

Fermierii au aruncat mii de litri de lapte la gunoi

Fermierii din Maramureș și Sălaj au protestat legat de condițiile pe care statul le impune pentru funcționare. În acest sens, aceștia au decis să arunce la gunoi mii de litri de lapte.  Totul din cauza faptului că deși depun eforturi asidue pentru a fi pe piață, profitul este infim.

Crescătorii de animale fac comparația în acest sens cu cei din alte state, care au parte de tot sprijinul autorităților.

De altfel, aceștia sunt nemulțumiți de faptul că de pe rafturile magazinelor este deseori ales laptele importat din Polonia de exemplu. Românii sunt selectivi analizând prețurile, produsele aduse din alte state ajungând deseori pe rafturi cu un cost mai mic decât cele românești.

La baza acestui aspect stă evident modul în care fermierii din străinătate primesc alt sprijin în propria țară pentru a reuși să reziste pe piață și mai mult, să aibă încasări mari.

Cei mai mulți dintre crescătorii de animale se chinuie să supraviețuiască pe piață. Costurile sunt uriașe însă. Un fermier care deține 100 de vaci obține zilnic 1000 de litri de lapte. Dincolo de munca grea depusa de la îngrijirea animalelor până la colectare, profitul este infim. Astfel, pentru un litru de lapte  acesta primește puțin peste 1 leu. În același timp, la raft, litrul de lapte ajunge și la 13 lei.

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.