Nu mai este un secret pentru nimeni că sectorul zootehnic din România traversează vremuri dificile. Inflația a afectat puternic și atât această sferă cât și pe cea agricolă, iar efectele sunt resimțite puternic. De altfel, un alt punct care a condus spre acest deznodământ este legat și de seceta din ultimii doi ani. La pachet cu aceste aspecte vin și prețurile la care fermierii sunt nevoiți să își vândă marfa. În acest sens, o parte dintre ei au decis să protesteze.
Fermierii au aruncat mii de litri de lapte la gunoi
Fermierii din Maramureș și Sălaj au protestat legat de condițiile pe care statul le impune pentru funcționare. În acest sens, aceștia au decis să arunce la gunoi mii de litri de lapte. Totul din cauza faptului că deși depun eforturi asidue pentru a fi pe piață, profitul este infim.
Crescătorii de animale fac comparația în acest sens cu cei din alte state, care au parte de tot sprijinul autorităților.
De altfel, aceștia sunt nemulțumiți de faptul că de pe rafturile magazinelor este deseori ales laptele importat din Polonia de exemplu. Românii sunt selectivi analizând prețurile, produsele aduse din alte state ajungând deseori pe rafturi cu un cost mai mic decât cele românești.
La baza acestui aspect stă evident modul în care fermierii din străinătate primesc alt sprijin în propria țară pentru a reuși să reziste pe piață și mai mult, să aibă încasări mari.
Cei mai mulți dintre crescătorii de animale se chinuie să supraviețuiască pe piață. Costurile sunt uriașe însă. Un fermier care deține 100 de vaci obține zilnic 1000 de litri de lapte. Dincolo de munca grea depusa de la îngrijirea animalelor până la colectare, profitul este infim. Astfel, pentru un litru de lapte acesta primește puțin peste 1 leu. În același timp, la raft, litrul de lapte ajunge și la 13 lei.