Reclamă

Noi proteste proeuropene au adunat mii de persoane în Georgia, vineri, înaintea desemnării unui nou președinte de către colegiul electoral al țării. Noul președinte, Mihail Kavelașvili, un fost fotbalist și susținător radical al guvernului, este ales în locul actualei șefe a statului, Salome Zourabichvili, prooccidentală, ale cărei prerogative sunt limitate.

Georgia se confruntă cu tensiuni politice din luna octombrie, când partidul aflat la putere, Visul Georgian, a câștigat alegerile legislative, pe care opoziția proeuropeană le-a contestat ca fiind frauduloase. Protestele au intensificat la sfârșitul lunii noiembrie, când autoritățile au decis să amâne negocierile de aderare la Uniunea Europeană până în 2028, decizie ce a dus la manifestații violente.

Jurnaliștii AFP au relatat că protestele din capitala Tbilisi au atins apogeul cu câteva mii de participanți. De asemenea, demonstrații organizate de sectoare profesionale au avut loc în cursul zilei de vineri, înainte de marșul de seară. Confruntările sunt așteptate să se amplifice sâmbătă, când colegiul electoral controlat de partidul de guvernământ urmează să îl desemneze pe Kavelașvili drept noul președinte, eveniment boicotat de opoziție.

Salome Zourabichvili a anunțat că nu va preda mandatul până la organizarea de noi alegeri legislative, condamnând numirea noului președinte ca o „parodie” și „neconstituțională”. Într-un mesaj video, președintele francez Emmanuel Macron a transmis sprijinul Franței pentru aspirațiile democratice ale Georgiei, subliniind că „democrația nu poate progresa dacă demonstrațiile pașnice sunt reprimate cu forță excesivă”.

Au fost raportate numeroase violențe din partea poliției împotriva protestatarilor și jurnaliștilor, iar peste 400 de manifestanți au fost reținuți. Amnesty International a atras atenția asupra „tacticilor brute” de dispersare și detenție ale protestatarilor. Statele Unite și europenii au denunțat represiunea, Washingtonul impunând interdicție de viză pentru 20 de funcționari georgieni acuzați de subminare a democrației. Kavelașvili, care nu a fost încă ales, este deja contestat din punct de vedere juridic, iar legitimitatea sa este pusă sub semnul întrebării de expertul în drept constituțional Vahtang Hmaladze, care afirmă că Georgia se află într-o „criză constituțională”.

În ciuda tuturor acestor tensiuni, mulți manifestanți declară că alegerea de sâmbătă nu va schimba nimic. Unul dintre protestatari, Mariam Kevlishvili, a afirmat că protestele vor continua, punând responsabilitatea pentru violențe pe seama guvernului.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro