An de an, tineri din toate colțurile țării iau cu asalt litoralul pentru a lucra. Locuri de muncă sunt nenumărate la mare, drept dovada, se apelează inclusiv la forță de muncă din străinătate pentru a acoperi deficitul de personal. În acest an, pe litoralul românesc au ajuns pests 8.000 de elevi și studenți. Toți și-au găsit locuri de muncă în industria ospitalității. Acești tineri muncesc conform legii, cel mult patru ore pe zi, și sunt plătiți cu cel puțin salariul minim pe economie.
Salarii generoase pentru elevii și studenții care lucrează pe litoral
Mii de elevi și studenți au ales să se bucure altfel de vacanța de vară. Aceștia au preferat să lucreze pentru a câștiga proprii bani. Cu cazarea și mesele asigurate de angajatori, mulți dintre ei reușesc să pună niște bani deoparte pentru visurile lor. Mai mult, o parte dintre ei nu se dau înapoi nici de la distracție. Având în vedere programul lejer de lucru pe care îl au, tinerii găsesc timp și pentru a se relaxa sau a petrece. Totodată, dincolo de experiența notabilă pe care o au în acest sens, unii își fac prieteni pe viață, printre colegi.
Barman, ospătar, babysitter, curier, sau animator sunt doar câteva dintre joburile sezoniere pe care tinerii le au pe litoral.
Salariile elevilor și studenților care lucrează pe litoral ajung și la 3300 de lei. Dacă în ultimii patru ani, tot mai puțini tineri au mers să lucreze pe litoral, în 2023, lucrurile se schimbă.
Multe dintre restaurante din Mamaia de exemplu, se laudă cu faptul că peste 50% din personalul de servire al restaurantelor este format din elevi și studenți.
Cu banii strânși după un sezon, majoritatea își duc la capăt proiecte personale. Cei mai mulți dintre studenți folosesc banii pentru a-și achita studiile.