Reclamă
Reclamă

Mii de cetăţeni ucraineni care trăiesc în Polonia s-au înscris deja pentru a participa la viitoarea brigadă de voluntari, a anunţat miercuri seară, la Washington, şeful diplomaţiei poloneze Radoslaw Sikorski, care participă la Summitul aniversar al NATO, transmit DPA şi EFE, potrivit Agerpres.

„Mulţi dintre ei vor să fie în serviciul militar şi să schimbe lucrurile alături de compatrioţii lor din prima linie a frontului, dar spun: ‘Nu vrem să fim trimişi în luptă fără pregătirea şi echipamentul adecvate’ ”, a afirmat Sikorski.

Polonia, care găzduieşte aproape 1 milion de refugiaţi ucraineni după ce Rusia a lansat, în februarie 2022, o agresiune nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei, urmează să antreneze şi să echipeze voluntarii înaintea trimiterii lor în Ucraina, a adăugat ministrul polonez.

Reclamă

Unitatea de voluntari s-ar putea dovedi un sprijin semnificativ pentru armata ucraineană, care face eforturi pentru a mobiliza suficienţi recruţi în scopul consolidării forţelor sale de pe frontul din estul Ucrainei.

Radoslaw Sikorski a explicat că voluntarilor li se va permite să revină în Polonia după desfăşurarea lor. „Dacă fiecare ţară europeană ar face asta, Ucraina ar avea câteva brigăzi”, a menţionat el.

Crearea unităţii de voluntari din Polonia este inclusă în acordul de securitate semnat luni, la Varşovia, de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul polonez Donald Tusk.

Documentul prevede elaborarea unui plan prin care „rachetele şi dronele ruse trase în direcţia Poloniei pot fi doborâte în spaţiul aerian ucrainean”.

Conform acordului, Polonia examinează posibilitatea de a livra suplimentar avioane de vânătoare MiG-29 Kievului. Varşovia a livrat deja Ucrainei zece astfel de avioane militare. Potrivit media ucrainene, partea poloneză ar putea furniza încă 14 avioane MiG-29. Totuşi, premierul Donald Tusk a subliniat că o condiţie esenţială este ca Polonia să îşi completeze stocul de avioane militare.

Polonia găzduiește aproape un milion de refugiați ucraineni și urmează să antreneze și să echipeze voluntarii pentru a sprijini armata ucraineană. Unitatea de voluntari va avea un rol crucial în consolidarea forțelor pe frontul de est. Voluntarii vor putea reveni în Polonia după desfășurare. Acordul de securitate semnat între Ucraina și Polonia prevede și doborârea rachetelor și dronelor ruse în spațiul aerian ucrainean, iar Polonia examinează posibilitatea de a suplimenta livrările de avioane de vânătoare MiG-29 către Kiev.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro