Reclamă

O balenă cu cocoașă a realizat una dintre cele mai lungi migrații înregistrate vreodată, parcurgând o distanță de 13.000 de kilometri între Oceanul Pacific și Oceanul Indian. Această migrație neobișnuită ar putea fi rezultatul schimbărilor climatice, care au influențat disponibilitatea hranei pentru aceste mamifere marine, afirmă oamenii de știință.

În 2017, mamiferul a fost văzut în apropierea coastelor Columbiei, iar mai târziu, în 2022, în proximitatea Zanzibarului. Ekaterina Kalașnikova de la Tanzania Cetaceans Program a caracterizat călătoria ca fiind „cu adevărat impresionantă și neobișnuită chiar și pentru această specie foarte migratoare”. Ea consideră că este posibil ca aceasta să fie cea mai lungă distanță parcursă vreodată de o balenă cu cocoașă.

Balenele cu cocoașă migrează anual din zonele tropicale de reproducere către apele mai reci, însă călătoria acestui mascul a implicat două locuri de reproducere îndepărtate. Printre motivele posibile ale acestei migrații neașteptate se numără schimbările climatice care, prin modificarea abundenței krill-ului, hrana de bază a balenelor, le-au forțat sa călătorească pe distanțe mai mari. Alternativ, balenele ar putea explora noi locuri de reproducere ca urmare a eforturilor globale de conservare.

„Deși motivele reale sunt necunoscute, printre factorii determinanți ar putea fi schimbările globale ale climei, evenimentele extreme de mediu și mecanismele evolutive ale speciei”, a declarat Kalașnikova.

Balena mascul a fost identificată inițial în 2013 în largul coastei Pacificului din Columbia, fiind ulterior observată în 2017 și în 2022 lângă Zanzibar. Migrația a fost cartografiată folosind baza de date a site-ului happywhale.com, care utilizează inteligența artificială pentru a analiza și identifica modelele unice ale cozilor de balene cu cocoașă.

Cercetarea se bazează pe mii de fotografii ale balenelor trimise de cercetători și publicul larg, iar distanța minimă de 13.046 km a fost calculată pe baza principiului distanței marelui cerc, care reprezintă cea mai scurtă cale între două puncte de pe glob.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro