Scandalul importurilor din Ucraina ajung la un alt nivel. Astfel, apicultorii din România s-au revoltat legat de produsele provenite din Ucraina. Aceștia susțin că deși au cea mai bună miere produsă la noi, într-un mediu sigur, totuși, produsele din Ucraina inundă piața.
Mierea din Ucraina, interzisă comercializării în supermarketurile noastre?
Scandalul fermierilor legat de Ucraina i-a determinat și pe apicultori să ia atitudine. Aceștia nu mai vor să tolereze modul în care comerțul cu miere și produse agricole se desfășoară în prezent. Apicultorii sunt nemulțumiți de faptul că mierea adusă din Ucraina a invadat pur și simplu piața. Din acest motiv, vânzarea produselor de calitate, a mierii din România a devenit tot mai dificilă.
Nici măcar echilibrul concurenței pe piață nu există în acest caz. Asta pentru că mierea din Ucraina ajunge la noi cu 40% mai ieftin decât cea produsă pe meleaguri românești.
Cea mai mare durere a celor din domeniu este că nu mai au loc în supermarketuri. Asta pentru că produsele provenite din Ucraina ar avea prioritate la raft.
Din aceste motive, apicultorii noștri ajung să își vândă cu greu marfa. De cele mai multe ori acest lucru se întâmplă la poarta unității.
Crescătorii de albine susțin că dezechilibrul a venit după ce Rusia a refuzat toate importurile de miere provenite din China. Astfel, marfa a fost direcționată „din plin” spre Europa. România.
Ucraina are producții record de miere de albine
Ucraina este un jucător puternic pe piața mierii. Țara produce în fiecare an peste 70.000 de tone de miere. Dintre acestea, puține rămân pe teritoriu. O cantitate generoasă pleacă spre marile magazine din România.
” Nu există un import controlat, în sensul în care să ştim că intră o mie de tone, 1.500. Intră la liber, cât se poate intra. Mierea vine la nişte preţuri de dumping, foarte scăzute. Producerea unui kilogram de miere, undeva la 2,3 – 2,4 euro, de la ei intră la 1,3-1,5.”,susține Ioana Fetea, Asociația Crescătorilor de Albine.
Mai concret, un borcan de miere de tei de exemplu, produsă în Ucraina costă 14 lei. În același timp, cea din România ajunge la 20 de lei.