Mierea de albine este poate cel mai sănătos ”dulce” care are și proprietăți medicinale. Conținutul sau bogat în oxidanti și în vitaminele B, poate aduce organismului nostru o ”gură de vitalitate.” Atunci când alegem însă acest produs trebuie să ținem cont de mai multe aspecte.
Mierea ”în norme europene”
Mierea are beneficii atât pentru adulți cât și pentru cei mici incontestabile. Atunci când vine însă vorba de consumarea unui produs 100% pur, trebuie să fim atenți la datele etichetei. Acestea trebuie să conțînă informații complete despre proveniență, consistenda dar și țară de originea produsului. De asemenea în cazul în care mierea are adaos de zahăr, acest lucru este necesar a fi stipulat pe ambalaj. Astfel, cumpărătorul poate alege dintr-un produs natural, extras direct din fagure și un produs artificial sau semi-artificial.
Mierea trebuie să aibă pe eticheta și detalii despre modul în care poate fi păstrată. Apicultorii spun însă că mierea zaharisită nu este semnul adaosului de zahăr ci faptul că această conține doar ingrediente naturale. Cu toate acestea, este indicat să alegem produse care reflectă pe eticheta toate datele cerute de normele eruopene în vigoare. Dsi în multe zone ale țări, unii rpoducatori preferă să își vândă marfă chiar pe marginea drumului, cel mai indicat ar fi, potrivit inspectorilor ANPC că aalimentul să fie achiziționat dintr-un spațiu autorizat. Multe persoane optează pentru această varianta de achiziționare, ignorând indicațiile. Din popor ”testul mierii” este de multe ori utilizat pentru a verifică dacă mierea ”este bună”. Această verificare se realizează întorcând borcanul cu susul în jos. Dacă această curge înseamnă că este proaspătă, și nu are adaos de zahăr. Evident că fiecare consumator își are propriul top al preferințelor, deci ceea ce spun mai departe are un caracter subiectiv.
”Mie îmi place cel mai mult mierea de salcâm. Cu condiția să fie de bună calitate, iar prin asta înțeleg miere cu aromă specifică și foarte deschisă la culoare. De fapt, mierea de salcâm de calitate este aproape incoloră.” declara apicultorul constantin Dobrescu.