Reclamă

Peste 100.000 de microîntreprinderi din România nu știu cum vor fi impozitate în viitor, în contextul în care Comisia Europeană cere României să schimbe sistemul de taxare. Pragul trebuie să fie redus de la 500.000 de euro pe an la 88.500 euro, însă Guvernul întârzie să ia o decizie. Această întârziere poate periclita finanțările europene, România riscând să piardă sute de milioane de euro din PNRR. Impredictibilitatea fiscală îngrijorează antreprenorii locali.

Marius, un antreprenor din Bacău, împreună cu un prieten, a deschis o măcelărie în 2021. Cei doi au decis să fuzioneze afacerile inițiale din cauza presiunii fiscale. „Ne afectează destul de tare pentru că noi și în ziua de azi economisim cât pentru a sta pe piață. Dacă ar mări taxele și mai mult, vă dați seama că o să fim nevoiți să… nici nu știm, o să vedem atunci pe moment, dar…”, explică Marius Bogdan.

Claudiu Vârlan, și el antreprenor, împărtășește temerile: „Ar afecta foarte mult impozitarea asta, pentru că dacă te-ai gândit să angajezi o persoană, deja o faci de două-trei ori înainte să îl angajezi pentru că e foarte greu cu taxele, impozitele, chiria”.

Anca Tal Cheta, care conduce un birou de traduceri din Oradea, se confruntă cu aceleași provocări. Compania sa a crescut constant din 2010 și acum are șapte angajați. Ea spune că tranziția de la impozitul pe venit la cel pe profit ar putea fi devastatoare: „Probabil va trebui să reducem costurile, să ne gandim chiar la reduceri de personal, va trebui să ne gandim să ținem cursurile mai mult online. Va fi impactul asupra tarifelor, care vor fi majorate pentru a acoperi schimbarea de la 3% la 16%, o diferență foarte mare”, adaugă Anca Tal Cheta.

Marin Crișan, un antreprenor din Arad, care a fondat în 2005 o afacere în domeniul construcției de subansamble sudate și o școală de calificare, reclamă lipsa dialogului cu autoritățile și subliniază dificultățile impunerii noului sistem fiscal. „Am început cu 17 oameni în 2005, făceam diferite componente, făceam pentru vagoane, pentru Mangalia, ne-am dezvoltat binișor. La ora actuală, vreau să vă zic că mai am 4 muncitori… Din zi in zi merge tot mai greu”, spune el.

Incetinirea deciziilor guvernamentale și neadaptarea rapidă la cerințele Comisiei Europene pot avea impact semnificativ asupra economiei naționale. România poate pierde finanțări de sute de milioane de euro din PNRR, aspect care adaugă presiuni suplimentare asupra antreprenorilor din țară.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro