Reclamă
Reclamă

Găsirea unui loc pe care-l poți numi acasă poate fi o provocare pentru oamenii din Varșovia, unde locuințele de închiriat sunt la mare căutare. Apartamentele mici și confortabile sunt cea mai recentă tendință, iar arhitecții și urbaniștii le văd drept soluția viitorului.

„Salutare și bun venit în micro-apartamentul meu din Varșovia. Mai întâi, intri în holul de la intrare care funcționează ca spațiu de locuit, apoi în chicineta cu tot ce am nevoie”, spune Artur Zagajewski, locuitor al Varșoviei, descriind locuința sa de doar 18 metri pătrați.

Viața minimalistă este hype-ul imobiliar actual în metropola poloneză. Turnuri de apartamente cât mai aproape de centrul orașului, cunoscut popular sub numele de Micul Hong Kong sau Chinatown, oferă astfel de spații compacte.

Reclamă

Tomasz Olszewski, arhitect la o universitate din Varșovia, vede minimalismul drept calea viitorului. „Când te gândești la cât ai de fapt nevoie pentru a supraviețui, pentru a dormi, ajungi la concluzia că nu îți trebuie un apartament uriaș”, afirmă Olszewski.

Micro-apartamentele sunt în plină expansiune, chiar dacă sunt mai mici decât este permis. Adrian Wasowski, consilier de credit în districtul bancar din Varșovia, explică: „Un apartament trebuie să aibă cel puțin 25 de metri pătrați. Când dezvoltatorii construiesc spațiu sub această suprafață minimă, ele nu sunt considerate apartamente, ci spații comerciale – unități de servicii.”

Deși ilegale, aceste locuințe sunt atractive pentru investitori, care cumpără proprietățile și le închiriază pe termen scurt. Oficial, sunt listate ca birouri, permițându-le să ocolească reglementările de construcție. Este încă excepția pentru Polonia, unde aproape 90% dintre oameni au propriile locuințe.

Artur Zagajewski este fericit cu locuința sa: „Un astfel de apartament e suficient pentru mine. Am fost întotdeauna mai retras de fel, așa că este suficient să mă retrag în această enclavă de pace și calm.” Planează totuși o problemă majoră asupra acestor micro-apartamente: sunt ilegale.

„Nu am avut încă o petrecere de inaugurare pentru că nu s-a terminat totul, dar voi invita prietenii și ne vom bucura de o seară plăcută”, adaugă Artur. Între timp, privește din micro-apartamentul său Varșovia în plină expansiune.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro