Alimentația pe care o avem este extrem de importantă pentru sănătatea organismului nostru. Din păcate, puțini oameni țin cont de ceea ce mănâncă. 

Trăim în secolul vitezei, iar fiecare minut contează. Oamenii se grăbesc tot timpul, iar această fugă afectează inclusiv sănătatea. În fuga de a ajunge la timp la job, și nu numai, oamenii ori sar peste micul dejun, ori apelează la o hrană rapidă, cum ar fi mezelurile. De exemplu, nu durează mult să ne preparăm un sandviș pe care ulterior îl putem lua cu noi și să îl mâncăm atunci când avem timp. 

Din păcate, aditivii alimentari care conferă mezelurilor culoare și aromă ar putea cauza diabetul de tip 2. O echipă de oameni de știință din Franța a descoperit că nitrații și nitriții cresc riscul de boală metabolică. 

Pericolul din frigiderul românilor

Cercetătorii au evaluat informațiile colectate de la peste 100.000 de persoane pe o perioadă de 14 ani. Specialiștii au constatat că persoanele care aveau un aport mai mare de nitriți, în special de aditivi alimentari, prezentau un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip II. 

Vorbim despre aditivii alimentari care dau culoare și aromă unor preparate din carne, precum cârnații, șunca sau baconul. Se pare că producătorii de alimente folosesc des acești conservanți pentru a crește durata de valabilitate a mezelurilor și a altor alimente procesate. În același timp, acești aditivi împiedică carnea să își piardă culoarea roșie, oferind în același timp și mai mult gust. 

Pericolul din frigiderele românilor! Mezelurile care pot provoca diabet de tip II. Mare atenție!

Este nevoie de reducerea utilizării aditivilor nitriți în carnea procesată

Acest studiu arată încă o dată nevoia ca industria alimentară să reducă utilizarea aditivilor nitriți în carnea procesată. În același timp, este clar că este nevoie de reglementări mai bune a contaminării solului cu îngrășăminte.  

Între timp, specialiștii din sănătate din lumea întreagă le recomandă cetățenilor să consume mai puține alimente care conțin aditivi conservanți, inclusiv nitrit de sodiu. Din cauza acestor aditivi, apar boli grave, cum ar fi tumorile. 

Diabet de tip II din cauza mezelurilor

După cum am spus mai sus, oamenii de știință au ajuns la concluzia că persoanele care au un aport global mai mare de nitriți, în special din aditivii alimentari, au un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip II. Pe de altă parte, nu a existat nicio asociere între nitrați și riscul de diabet de tip II. 

„Peste 37 de milioane de persoane din SUA suferă de diabet, 90 la sută dintre cazuri fiind forma de tip 2 – cauzată de obicei de un stil de viață nesănătos și de o dietă deficitară. Obezitatea crește de șase ori riscul de a dezvolta această afecțiune”, s-a arătat în studiul respectiv. 

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.