Este sezonul răcelilor, iar numeroase persoane se confruntă cu aceste afecțiuni. Camerele de gardă devin aglomerate cu pacienți de toate vârstele care își caută leac. Răcelile nu aduc doar un disconfort ridicat ci pot agrava alte probleme de sănătate pe care le avem deja.
În prezent, curele de imunitate sunt la mare căutare. Diferite companii farmaceutice scot pe piață „pastile minune”care țin promit să virușii departe.
În trecut însă, străbunicii și bunicii percepeau diferit imunizarea.
Ceai de cătină și chimen
Chiar dacă nu pare combinația perfectă pentru o băutură, delicioasă, cele două fac minuni. Cătina și chimenul sunt bogate în magneziu, fier, vitamina C. Copiii primeau des ceaiul de chimen care era un adevărat aliat împotriva răcelilor. De altfel, siropul de cătină era preparat cu mare iscusință din perioada toamnei. Astfel, toată iarna, copiii primeau acest tratament împotriva imunității.
Busuioc pentru tuse
Multe persoane îl adaugă în preparate pentru un gust deosebit. Busuiocul are în schimb vitamina A,magneziu, potasiu, fier și calciu. Astfel, ceaiul de busuioc era indicat pentru a elimina tusea. De altfel, frunzele plantei pot fi consumate ca atare alături de preparate.
Frunze de varză și miere
Febra adulților și a copiilor era eliminată cu ajutorul acestui remediu natural. Preparat „în cămara bunicii”, acesta era considerat un adevărat medicament. Frunzele de varză opărite în apă fierbinte erau acoperite cu miere. Odată ajunse la temperatura camerei, acestea erau aplicate direct pe piele pentru a scădea febra.
Laptele și mierea
Probabil unul dintre cele mai iubite „tratamente” împotriva răcelii din copilărie. Peste laptele cald se adăuga mierea, uneori chiar alături de un gălbenuș de ou. Amestecată energic, compoziția devenea cremoasă și de-a dreptul delicioasă. Se considera că aceasta protejează sau vindecă, după caz, amigdalele inflamate.
Pentru un plus de imunizare, copiii erau lăsați să „zburde” în frigul iernii fără a purta haine extrem de groase. Astfel, organismul era pregătit să lupte cu răcelile.