Mierea este considerată alimentul minune, cu un conținut bogat în vitamine, minerale și aminoacizi. Aceasta are proprietăți multiple pentru organismul uman printre care faptul că este un bun antioxidant. De asemenea are proprietăți antimicrobiene și antibacteriene. Din nefericire, în ultimii ani, pe rafurile magazinelor nu găsim doar mierea naturală ci și „încercări” de a numi cu aceeași titulatură anumite siropuri.
Află cum depistezi dacă mierea este naturală dau falsă
În ultimii ani, pe piață au ieșit numeroase variante „de miere” care provine direct din fabrici și nu de la stupi. Multe persoane achiziționează produsul care are aceeași culoare în borcane. Produsul respectiv are la bază un sirop care trimite la consistența mierii.
Gustul mierii însă nu poate fi însă reprodus indiferent de procesele prin care siropurile respective ar trece.
Dacă în general consumi miere, în mod cert vei recunoaște diferențele de la distanță. Totuși există și un mic test care de ajută să afli dacă mierea este sau nu falsificată. De asemenea cu ajutorul lui poți vedea și dacă produsul are și alți aditivi în el.
Deseori este adăugată apă în miere pentru a fi înmulțită.
Testul șervețelului pentru a verifica dacă produsul este natural
Pe un șervețel, picură cu ajutorul unei linguri puțină miere. Dacă produsul trece prin șervețel sau doar dacă de umezește în locul respectiv, mierea nu este naturală. Dacă hârtia șervețelului rămâne curată, atunci mierea este naturală.
O altă modalitate prin care verifici dacă mierea este naturală constă în a întoarce borcanul cu capacul în sus. Dacă bula de aer formată se ridică printr-o mișcare lentă în sus, produsul este natural.
În cazul în care bula de aer circulă rapid de sus în jos, mierea a fost diluată sau nu provine de la albine.
Specialiștii pot realiza acest test cu ajutorul unui refractometru. Acesta va măsura dentitatea produsului care trebuie să se situeze în anumiți parametri.