Reducerea consumului de energie electrică. Odată cu venirea iernii, în ceea ce privește facturile de electricitate, începem să ne panicăm. Pentru că, în afară de toate aparatele noastre, care sunt deja mari consumatoare de energie, sistemul de încălzire va fi ultima picătură. Așadar, căutăm cu toții alternative pentru a reduce factura și a face economii.
De fapt, dacă vă uitați bine, veți găsi o mulțime de sfaturi pe internet. Folosiți des cuptorul electric? Iată câteva moduri ingenioase de a găti fără să urci în contor!
Reducerea consumului de energie electrică. La ce nivel de putere ar trebui să fie folosit un cuptor?
Atunci când gătim, trecem adesea cu vederea două aspecte importante: puterea cuptorului și cantitatea de energie electrică pe care acesta o consumă. Desigur, acest consum depinde de obicei de cât de des folosiți cuptorul și de modul în care gătiți. De asemenea, poate varia în funcție de modelul de cuptor pe care îl aveți și de temperaturile de gătit pe care le folosiți.
Totuși, este bine să aveți în minte câteva cifre aproximative: în general, cuptoarele au o putere cuprinsă între 1000 și 4000 de wați. Dar acest lucru depinde considerabil de funcțiile pe care le folosim pentru gătit și de tipul de cuptor.
De exemplu, un cuptor electric convențional are o putere medie de 1500 de wați (W), ceea ce este adecvat pentru preparatele de bază. Astfel, dacă folosiți cuptorul timp de 1 oră pentru a coace o prăjitură la această putere, veți utiliza un consum variabil între 0,7 și 1,5 kW/h.
Care sunt modalitățile de gătit pentru a reduce impactul energetic?
Cel mai important lucru este să înveți să gătești inteligent și să schimbi unele obiceiuri proaste pentru a încerca să reduci consumul de energie electrică. Pentru că da, în funcție de modul în care gătești și îți pregătești mesele, poți economisi nu doar timp, ci și energie!
Iată câteva sfaturi și trucuri pentru a folosi cuptorul și aragazul fără a crește factura de electricitate. Așa că puteți găti rețete delicioase fără să vă simțiți vinovat!
1) Alegeți echipamentul potrivit
Totul depinde de ceea ce doriți să gătiți! Dar, în general, aparatele mai mici sunt adesea cea mai bună alegere și consumă mai puțină energie. De exemplu, pentru a vă încălzi pâinea prăjită, alegeți prăjitorul de pâine în loc de cuptor. În mod similar, pentru a încălzi un fel de mâncare rece, optați pentru cuptorul cu microunde. Este mult mai rapid și consumă mai puțină energie electrică.
2) Reduceți timpul total de gătire
Cu cât petreceți mai puțin timp gătind, cu atât mai puțină energie consumați. În plus, veți îmbunătăți circulația aerului. Adoptați metode de gătit eficiente din punct de vedere energetic, cum ar fi reducerea timpului petrecut la gătit, planificarea meselor din timp și utilizarea de rețete rapide.
De asemenea, nu uitați să așteptați până în ultimul minut pentru a preîncălzi cuptorul. Faceți acest lucru pentru a evita risipa de energie. În cele din urmă, nu deschideți mereu ușa cuptorului pentru a verifica procesul de gătire! Aceasta reprezintă o pierdere de căldură. De fiecare dată când deschideți ușa, lăsați o parte din căldură să scape, iar cuptorul este forțat să folosească mai multă energie pentru a încălzi interiorul la temperatura corectă.