Reclamă

Escrocii apelează la tot felul de „scenarii”, bine regizate, pentru a-şi pune în operă înşelăciunile! Sunt actori desăvârşiţi, buni comunicatori, care mizează pe emoţiile devastatoare produse de „aşa-zisele veşti negre” despre ipotetice tragedii!

Unul dintre scenariile folosite de infractori este cel al accidentului rutier! Povestea poate suna cam aşa: „Fiul tău a avut un accident, e nevoie urgentă de 5000 euro!…..”

Cum acţionează?

Autorii sună sau dau un mesaj, dându-se drept un membru al familiei ori utilizează calităţi false (avocat, procuror, poliţist sau medic) şi solicită telefonic diferite sume de bani victimelor.

Banii sunt ceruţi sub pretextul că rude foarte apropiate (în general de gradul I) au fost victimele unor accidente de circulaţie şi au nevoie de bani, fie pentru intervenţii medicale de urgenţă, fie au fost reţinute de organele de poliţie pentru săvârşirea unor fapte grave.

Pentru a produce emoţii şi mai mari victimelor, autorii specifică faptul că rudele victime sunt accidentate grav, sunt imobilizate la pat, au fracturi grave, orice comunicare le înrăutăţeşte situaţia, deci nu pot vorbi.

Suma de bani negociată ajunge să fie depusă de victimă într-un cont bancar menţionat de infractor, fie este ridicată de un curier (de la domiciliul victimei, sau de la un loc de întâlnire stabilit anterior la telefon).

Fii vigilent! Nu te lăsa înșelat!

  • Nu lăsa emoţiile să te copleşească! Gândeşte înainte de a lua o decizie!
  • Nu furniza datele personale, la telefon, străinilor!
  • Fii cu un pas înaintea escrocilor! Renunţă la „încrederea oarbă”!
  • Informează-te despre consecinţele legale, medicale ale unui ipotetic accident de circulaţie!
  • Verifică veridicitatea informaţiilor auzite – 112, îţi clarifică situaţia!
  • Ţine minte: accidentele de circulaţie nu „se rezolvă” la telefon!

Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro