Reclamă
Reclamă

Meteorologii au emis noi alerte de caniculă și furtuni pentru diferite regiuni ale țării. În nordul țării vor fi ploi cu tunete și fulgere, în timp ce în sud va fi vreme caniculară.

Începând de la ora 10.00, au intrat în vigoare două coduri de caniculă, unul galben și unul portocaliu. În cea mai mare parte a Moldovei, nordul Olteniei și al Munteniei, sud-vestul Transilvaniei, sudul Banatului și pe litoral – zone pentru care a fost emis cod galben – se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa între 30 și 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități. Totodată, pe alocuri nopțile vor fi tropicale, temperaturile minime atingând și depășind ușor 20 de grade.

Codul portocaliu vizează sud-estul Olteniei, sudul și estul Munteniei și partea continentală a Dobrogei. Aici se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, cu maxime ce se vor situa, în general, între 35 și 37 de grade. Va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Avertizările sunt valabile până mâine, la ora 10.00.

Reclamă

Pe de altă parte, în jumătatea de nord a țării, sunt așteptate furtuni. Potrivit ANM, de astăzi de la ora 15.00 până diseară la ora 23.00, în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și jumătatea de nord a Moldovei, precum și în Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali, vor fi perioade cu vijelii puternice. Acestea vor avea viteze la rafală de 70-90 km/h, grindină de medii și posibil mari dimensiuni și averse torențiale.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 25-40 l/mp și izolat peste 50 l/mp.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro