În urma fenomenului sever cauzat de ciclonul Boris, meteorologii se așteaptă la scăderea cantităților de precipitații în zonele afectate de inundații. Potrivit Florinelei Georgescu, director de prognoză al ANM, de joi, riscul de ploaie va scădea semnificativ, vremea urmând să se încălzească. „Fenomenul foarte sever s-a încheiat, dar în zonă este foarte multă umezeală în aer…”, a declarat ea la Digi24, explicând că în următoarele zile se mai pot forma sisteme noroase.
În următoarele nopți, inclusiv în noaptea de marți spre miercuri, mai pot cădea averse, însă cantitățile de apă nu vor depăși izolat 20-25 de litri pe metru pătrat. Georgescu a subliniat: „Sigur că acum ar fi bine să nu mai plouă, pentru ca oamenii din zonă să își poată face ce au de făcut în gospodării”.
Prevestind o îmbunătățire a vremii spre weekend, Georgescu a menționat că presiunea atmosferică va crește, reducând considerabil formarea norilor. Temperaturile vor începe să crească, deși noaptea se va menține o ușoară răcire din cauza masei de aer rece rămase în urma precipitațiilor.
Florinela Georgescu a detaliat formarea ciclonului Boris, care a afectat nu doar România, ci și Europa Centrală. O masă de aer foarte rece de origine arctică a favorizat dezvoltarea ciclonului în bazinul Mării Mediterane. „O masă de aer foarte rece de origine arctică, coborâtă înspre bazinul Mării Mediterane, a favorizat dezvoltarea unui ciclon…”, explică aceasta.
În plus, meteorologul Mateescu a adăugat că aerul rece a dus la formarea primelor ninsori pe crestele muntoase ale României. Această masă de aer rece, sub forma unui ciclon de mare altitudine, influențează în continuare regiunea, dar la intensități mult mai reduse.