Șirul veștilor proaste continuă. Meteorologii au emis un cod roșu de ploi torențiale și vijelii.

Prima zi de weekend nu a început tocmai bine, deoarece meteorologii au emis un cod roșu de vreme extremă pentru patru județe. Țara este împărțită în două de câteva zile. În timp ce în sud și sud-vest canicula topește tot, în restul zonelor, cu excepția Dobrogei, domină precipitațiile însoțite de fenomene electrice și intensificări ale vântului. 

Cod roșu de instabilitate atmosferică accentuată

Administraţia Naţionale de Meteorologie (ANM) a emis un cod roșu de instabilitate atmosferică accentuată și ploi însemnate cantitativ, pentru intervalul 15:00 – 20:00. Acesta se va manifesta prin averse, fenomene electrice și intensificări ale vântului.

Meteorologii au anunțat că sunt condiții de grindină și chiar vijelii. Patru județe sunt vizate de acest cod și anume Caraș-Severin, Timiș, Arad și Bihor.

„În județele Caraș-Severin, Timiș, Arad și Bihor vor fi intervale scurte de timp în care local se vor semnala intensificări puternice ale vântului, cu viteze de peste 90…100 km/h.

Pe alocuri vor fi căderi de grindină de medii și mari dimensiuni și averse torențiale (cantități de apă de peste 50 l/mp în perioade foarte scurte)”, este anunțul făcut de meteorologi.

Meteorologii anunță cod roșu de ploi torențiale și instabilitate atmosferică. Ce zone sunt afectate
meteoromania.ro

Cod galben de caniculă

În vigoare, este și un cod galben de caniculă și disconfort termic accentuat, care vizează Oltenia, Muntenia și vestul Dobrogei. Indicele de temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Avertizarea este valabilă pe durata întregii zile de sâmbătă, 30 iulie. Meteorologii au anunțat că de duminică, temperaturile nu vor mai fi caniculare în sudul și sud-vestul țării.

„În Oltenia, Muntenia și vestul Dobrogei valul de căldură va persista și îndeosebi după-amiaza disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade.

Sâmbătă (30 iulie), local, disconfort termic va fi și în sudul Banatului și sud-vestul Transilvaniei, iar duminică (31 iulie) valul de căldură și disconfortul termic va fi în restrângere către extremitatea de sud și sud-est a teritoriului”, au anunțat meteorologii.

Distribuie

21 de ani, studentă la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. Pasiunea pentru scris, curajul și dorința de a fi mereu conectată la actualitate au determinat-o să aleagă acest drum. Scopul ei este să profeseze în domeniul pe care l-a ales din băncile școlii. Își dorește să se promoveze și să se adapteze la schimbările presei.