Reclamă

Anul 2025 se anunță a fi unul dintre cei mai călduroși trei ani înregistrați la nivel mondial, conform prognozelor agenției meteorologice britanice Met Office. Aceasta prognoză vine după ce 2024 este deja considerat un an record, cu temperaturi care ar urma să depășească pentru prima dată pragul de 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

Raportul Met Office, citat de Agerpres, prevede că 2025 va figura printre primii trei ani cu temperaturi globale medii ridicate, imediat după 2024 și 2023. Prognoza pentru anul următor indică o creștere a încălzirii globale între 1,29 și 1,53 grade Celsius față de perioada preindustrială, cu o medie estimată la 1,41 grade Celsius.

Deși sfârșitul fenomenului natural El Nino ar putea, în mod normal, să conducă la o răcire, încălzirea globală provocată de om și combinația cu fenomenele naturale a intensificat temperaturile în 2023-2024. Profesorul Adam Scaife de la Met Office a menționat că, „este interesant de observat că pentru 2025 sunt prognozate temperaturi globale ridicate”, chiar dacă regiunea Pacificului tropical se îndreaptă către o fază La Nina, care ar genera condiții ușor mai răcoroase.

Agenția britanică a anticipat, de asemenea, că 2024 ar putea fi cel mai cald an înregistrat vreodată la nivel mondial, depășind 2023 și estimând aproape sigur o creștere de 1,5 grade Celsius peste nivelurile perioadei preindustriale. Această concluzie este în linie cu estimările observatorului european Copernicus.

Chiar și în condițiile analizei pe termen lung a depășirii acestui pragmatic simbolic, Nick Dunstone, autorul principal al raportului, a comentat că aceasta reprezintă „o piatră de hotar în istoria climei, care ne pune pe gânduri”.

Pragul de 1,5 grade Celsius este una dintre cele mai ambițioase ținte incluse în Acordul de la Paris din 2015, ce își propune să limiteze încălzirea globală sub 2 grade Celsius, menținând eforturile pentru a nu depăși 1,5 grade Celsius.

Cu toate acestea, ultimele evaluări ONU sugerează că lumea nu este pe drumul cel bun pentru a reduce poluarea cu carbon și a evita exacerbarea fenomenelor meteorologice severe, care sunt deja observate, având un cost uman și economic ridicat. Potrivit calculelor actuale, politicile naționale ar putea conduce la o încălzire „catastrofală” de 3,1 grade Celsius pe parcursul secolului, sau de 2,6 grade Celsius dacă vor fi respectate angajamentele de ameliorare, conform AFP, care citează Programul Organizației Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro