Reclamă

Odată cu trecerea timpului, vremurile se schimbă, iar tehnologia avansează rapid. Din acest motiv, profesiile vechi dispar și se reinventează sau se înlocuiesc cu altele noi. Dacă acum anumite meserii ți se par extrem de dificile sau umilitoare, ei bine, trebuie să știi că în trecut, acestea erau un must în fiecare zonă. 

În articolul nostru, vei descoperi o scurtă listă de meserii care au apus de mult timp, dar care erau în vogă pe vremea când abia apărea motorul cu aburi.

1. Omul-ceasornic și resposabilii pentru aranjarea popicelor de bowling

Înainte să existe telefoane mobile cu alarmă și funcție de „snooze” care să-ți dea deșteptarea pentru a nu întârzia la locul de muncă, oamenii foloseau o altă metodă pentru a face acest lucru. Astfel, aceștia plăteau un om al cărui job era să cutreiere cartierul de dimineață și să trezească locuitorii cu un băț lung cu care le bătea în geam până când era sigur că aceștia s-au trezit. Această meserie a dispărut odată cu invenția ceasurilor cu alarmă.

Tot pe vremuri, înainte să se inventeze un aparat special care aranja automat popicele într-o sală de bowling, au existat angajați a căror singură responsabilitate era să strângă și să aranjeze popicele pentru cei ce jucau. De cele mai multe ori, aceștia erau copii sau adolescenți.

2. „Omul radar” și lampagiul

Armatele moderne dispun astăzi de o tehnologie extrem de avansată. În schimb, pe vremuri, acest lucru nu era posibil. Așa că, în Primul Război Mondial, înainte să existe radar, se foloseau dispozitive pentru a detecta din timp avioanele inamice. Astfel, un om avea responsabilitatea de a-și pune urechile la bătaie și a sta acolo ascultând și așteptând.

Lămpile cu gaz se foloseau înainte să existe iluminatul stradal. Acestea trebuiau să fie aprinse manual. Pentru asta, exista o persoană care în fiecare dimineață și seară umbla cu un băț lung și le aprindea sau le stingea. Dispariția acestei meserii a dus de-a lungul timpului la falimentarea fabricilor de bețe lungi.

3. Liftier și lector de informații

Pe vremuri, exista un operator care trebuia să fie mereu prezent și să conducă liftul. Acesta avea responsabilitatea de a coordona viteza, de a opri cabina perfect alineată la etajul corect și altele. După ce au apărut lifturile automate, acest job a dispărut. Practic, lifturile moderne sunt ca niște roboți.

Dacă în prezent telefonul este cel care îți „citește” orice informație și te destinde la locul de muncă, pe vremuri lucrurile stăteau cu totul și cu totul altfel. Un lector era cel care citea cărți sau ziare cu voce tare cu scopul de a oferi divertisment în fabrici. Angajații puneau bani mână de la mână și plăteau lectorul pentru a citi diverse materiale și a le distrage atenția de la munca grea pe care o făceau.

4. Slujitorii care aruncau ierburi și livratorul de lapte

Înainte să existe frigidere sau supermarketuri, oamenilor li se livra laptele acasă. Era singurul mod prin care oamenii aveau acces la lapte fără să fie fermieri. Meseria de livrator de lapte a fost cel mai comun job din lume pe acele vremuri.

În Anglia Medievală existau slujitori a căror responsabilitate era să arunce cu ierburi pe jos. Printre acestea se numărau: levănțica, mușețelul, busuiocul sau lămâia. Ele aveau rolul de a ascunde mirosurile neplăcute care la vremea respectivă dominau peste tot. Acest job a devenit oficial în Curtea Regală, ajungând chiar să se moștenească din generație în generație, până când Regele William al IV-lea a decis că nu mai au suficient buget.

@chestii.interesante97 #rspepe ♬ sunet original – Chestii interesante


Reclamă

Share.

Scopul ei este să profeseze în domeniul presei pentru a-și dezvolta abilitățile și pentru a pune în practică tot ce a învățat în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Curiozitatea, pasiunea de a scrie, dorința de a fi de folos, curajul, dispoziția de a fi conectată mereu la actualitate au determinat-o să își aleagă acest drum. Iși dorește să se promoveze, să se reinventeze și să se adapteze la schimbările presei.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro