România susține decizia Curții Internaționale de la Haga

România a transmis un mesaj ferm după ce pe numele lui Vladimir Putin a fost emis un mandat de arestare internațional. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, afirmă că țara noastră susține decizia Curții Internaționale de la Haga.

Bogdan Aurescu s-a alăturat comunității internaționale care-l învinovățește pe Vladimir Putin pentru crimele de război, comise în Ucraina printr-un mesaj în mediul online. Ministrul a susținut că președintele Federației Ruse nu trebuie scutit de pedeapsă pentru războiul care a pornit din ordinul său.

Nu trebuie să existe impunitate pentru crimele internaționale comise în timpul războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei! România sprijină pe deplin activitatea și eforturile Curții Penale Internaționale, pe care a sesizat-o acum un an, împreună cu alte 42 de state. Nu există pace fără justiție!., a transmis șeful diplomației române pe Twitter.

Mesajul lui Aurescu vine la scurt timp după ce Curtea Internațională de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin. Pe lângă crimele comise pe pământul ucrainean de trupele Rusiei, liderul de la Kremlin este acuzat și pentru deportare ilegală a copiilor din regiunile separatiste din Ucraina.

De asemenea, Curtea Penală Internațională a a emis un mandat de arestare pentru Maria Alekseyevna Lvova-Belova, comisarul Rusiei pentru drepturile copilului, pe baza unor acuzații similare.

Russian President Vladimir Putin attends a meeting with Azeri President on the sidelines of the Sixth Summit of the Conference on Interaction and Confidence Building Measures in Asia (CICA) in Astana on October 13, 2022.,Image: 730301162, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Rusia neagă orice acuzație și susține că deciziile Curții Penale Internaționale nu se aplică pentru Kremlin

Acuzațiile de crime de război au fost aduse Federației Ruse încă de la începerea invaziei din Ucraina. De fiecare dată, reprezentanții Kremlinului au negat orice faptă oribilă comisă pe front sau în regiunile ocupate.

Ba mai mult decât atât, Moscova a transmis că deciziile Curții Internaționale nu se aplică și pentru Rusia. Aceste declarații au fost făcute prin intermediul Mariei Zakharova, Directoarea Departamentului de Informare și Presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse.

Deciziile Curții Penale Internaționale nu au niciun sens pentru țara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic. Rusia nu este parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu are nicio obligație în temeiul acestuia. Rusia nu cooperează cu acest organism., a declarat ea.

Share.