Într-un discurs susținut cu ocazia Zilei Naționale, președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța anului 2024 pentru România și a evidențiat faptul că acesta reprezintă un moment hotărâtor în definirea viitorului țării.

El a subliniat că anul 2024 va fi un temeinic exercițiu al maturității democratice a României, întrucât în acest an se vor împlini trei decenii și jumătate de la Revoluția din Decembrie 1989. Președintele a îndemnat cetățenii să participe la toate rundele de alegeri, subliniind importanța acestui proces democratic.

Realizări și provocări pentru România

În discursul său, președintele Iohannis a recunoscut că în România există încă multe provocări și că schimbările care au fost amânate timp îndelungat trebuie să continue într-un ritm mai alert. El a menționat că susținerea investițiilor, consolidarea serviciilor de sănătate, dezvoltarea infrastructurii, întărirea capacității instituțiilor de a servi corect interesele cetățenilor și modernizarea administrației publice sunt obiective care au fost abordate în ultimii ani, dar că se mai are încă mult de făcut pentru a atinge nivelul propus.

Președintele a subliniat importanța demersurilor din domeniul energetic, menționând că în ultimii ani au fost derulate proiecte majore în această zonă, în special în ceea ce privește utilizarea tehnologiilor verzi pentru a reduce dependența de gazele importate, aspect de o importanță vitală în actuala situație geopolitică.

Acesta a evidențiat faptul că România trebuie să continue demersurile pentru reformarea sistemelor publice, menționând existența unor noi legi ale educației și continuarea procesului de digitalizare a administrației. El a menționat, de asemenea, necesitatea modernizării Armatei în contextul unor provocări extrem de dificile.

Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Națională: 2024 va fi un an decisiv pentru România

Președintele Iohannis a subliniat faptul că anul 2024 va fi un an hotărâtor pentru România, deoarece vor avea loc alegeri europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

Președintele a mai spus că rezultatele acestor alegeri vor stabilii cursul către care se va îndrepta România în următorii ani. Președintele a numit alegerile din 2024 un exercițiu temeinic al maturității democratice a națiunii române, subliniind că drumul spre libertate și democrație a fost lung și dificil.

Protejarea valorilor societății românești

Președintele a menționat că este responsabilitatea cetățenilor să protejeze viitorul națiunii și să rămână vigilenți în fața manifestărilor extremist-distructive care pot amenința valorile de bază ale societății românești și sistemul de valori.

El a subliniat importanța exercitării dreptului fundamental de a vota, singurul instrument democratic prin care cetățenii decid direcția țării și a subliniat că participarea la toate rundele de alegeri reprezintă o manifestare de maturitate și angajament în consolidarea democrației.