Reclamă

Mesaje împotriva turismului au fost observate în stațiunile de schi și locurile populare din Munții Dolomiți, indicând o tensiune în creștere care se extinde din marile orașe ale Italiei până la vârfurile muntoase. Schiorii ce se deplasează cu telecabinele la Alpe di Siusi au fost surprinși să vadă cuvântul „prea mult” scris cu litere mari roșii pe zăpadă.

Simbolic pentru dezacordul localnicilor față de fluxurile turistice, anul trecut la Tre Cime di Lavaredo, mesajul „turiștii să plece acasă” a fost sculptat în stâncă. Domeniul Dolomiti Superski, care include 890 de pârtii, a avut patru milioane de vizitatori iarna trecută, o creștere semnificativă față de cei 3,2 milioane de vizitatori în 2009.

Pășunile verzi alpine, asaltate în lunile de vară de amatorii de selfie-uri, au transformat zona într-un „Disneyland”, conform unui grup de drumeții local. În orașul Bolzano, locuitorii au improvizat o coadă de prioritate, sătui de aglomerația turistică.

Brigitte Foppa, un politician local, a punctat că aceste mesaje arată dificultatea vieții localnicilor. „Nu găsești locuințe la prețuri accesibile, drumurile și zonele de parcare sunt pline, iar smogul este sufocant”, a menționat ea pentru La Repubblica.

Popularitatea turistică a regiunii este sporită de vizitatorii asiatici aflați în excursii în orașe ca Veneția și Viena, atrași de includerea Dolomiților pe lista patrimoniului mondial Unesco.

În contrast, Antonio Montani, șeful Club Alpino Italiano, a propus ca Dolomiții să fie excluși din lista Unesco, susținând că această acțiune ar reduce presiunea turistică.

Un purtător de cuvânt al Dolomiti Superski a subestimat impactul mesajului de pe zăpadă, afirmând că acesta provine din orașe precum Bolzano. „Oamenii care locuiesc și lucrează aici nu se plâng”, a spus el.

Cristina Pallanch, primarul din Castelrotto, a subliniat dependența economică de turism. „80 la sută dintre noi trăim din turism”, a precizat ea, amintind de vremurile dificile din perioada Covid când hotelurile erau închise.

Pe de altă parte, Luis Walcher, șeful local pentru turism, a remarcat că protestele sunt justificate. „Trebuie să luăm aceste proteste în serios”, a afirmat el, subliniind că în anumite locuri sosirile turistice sunt nesustenabile.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro