Mâine, 12 martie, în plenul Parlamentului va avea loc votul pentru învestirea Guvernului Cîțu. Mesaje au început să apară cu privire la preferințele personale, unii susțin noul Guvern, alții îl critică.
Printre cei care oferă mesaje dure se numără și Eugen Teodorovici, fostul ministru de Finanțe, care susține că România este în pericol dacă măsurile pentru a preveni efectele economice ale crizei provocate de coronavirus vor fi luate de Florin Cîțu.
”Timpul nu mai este în favoarea noastră, așa că așteptarea și lentoarea trebuie să dispară urgent din atitudinea decidenților acestei țări!!!
Nu e vremea să îl mai vedem pe un penibil absolut precum Cîțu postând mesaje aberante pe facebook în timp ce investitorii și mediul de afaceri strigă deja după măsuri de stimulare fiscală pentru atenuarea impactului epidemiei provocate de noul coronavirus asupra creşterii economice.
Noul coronavirus a produs deja efecte negative la nivel mondial, efecte ce nu mai necesită doar măsuri de prevenire și protejare a sănătății oamenilor, ci măsuri cu caracter economic pentru a sprijini industriile puternic afectate de această criză din domeniile HORECA, alimentar, transport, lanțurile de producție ale multor companii, precum și piețele financiare.
Lumea freamătă, Europa se mișcă, multe din statele membre ale Uniunii Europene au luat deja măsuri economice în sprijinul angajaților și al mediul de afaceri:
Guvernele Spaniei și Portugaliei gândesc deja facilități și lichidități acordate firmelor afectate pentru a evita concedierea salariaților, prin linii de creditare, amânarea de la plată a unor taxe la bugetul de stat, acordarea unor drepturi salariale, 70% suportate de stat și 30% de către angajatori, acelor angajații afectați de suspendările temporare de activitate.
Guvernul de la Londra și-a asumat să prezinte, în regim de urgență, un buget care va include măsuri de stimulare a economiei pentru a face faţă impactului epidemiei de coronavirus. Banca Angliei reduce, în regim de urgenţă, dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale pentru a susţine creditarea.
Germania a luat măsuri economice care vizează facilitarea recursului la şomajul parţial al salariaţilor pentru companiile în dificultate, acordarea de credite în caz de probleme de trezorerie şi un pachet suplimentar de 12,8 miliarde de euro pe următorii patru ani pentru investiţii în infrastructură.
Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional au anunțat deja o serie de măsuri menite să sprijine statele membre prin linii de finanțare importante destinate investițiilor în zonele afectate de coronavirus.
Despre România, din păcate, aflăm că abia s-a constituit un grup de lucru interinstituțional, format din reprezentanți ai Guvernului României, ai Băncii Naționale a României, Administrației Prezidențiale și ai altor ministere și instituții cu competențe în domeniul economic și financiar și că abia azi, spre după-amiază va avea o primă ședință pentru evaluarea impactului economic, financiar și bugetar cauzat de epidemia de Coronavirus în România.”, scrie Eugen Teodorivici.
https://www.facebook.com/EugenOrlandoTeodorovici/posts/3870205453020062