Anual, pe 5 aprilie, în întreaga lume este marcată Ziua NATO.  „România este marcată în acest an sub semnul unităţii şi solidarităţii euro-atlantice, în contextul unei crize sanitare fără precedent pentru lumea contemporană”, potrivit unui mesaj transmis, duminică, de premierul Ludovic Orban.

Reclamă

Ce a transmis Orban

„De câteva săptămâni, noul coronavirus curmă zilnic mii de vieţi în întreaga lume, iar ţările afectate fac eforturi dramatice pentru a opri pandemia. Omenirea s-a văzut angrenată pe neaşteptate într-o luptă aproape inegală, cu un inamic invizibil şi imprevizibil, care necesită din partea noastră o acţiune rapidă, coordonată şi eficientă, pentru a salva vieţi şi pentru a limita efectele economice şi sociale ale pandemiei. Eforturilor civile desfăşurate de ţările afectate li s-au alăturat acţiunile Alianţei Nord-Atlantice de aprovizionare cu materiale şi echipamente sanitare şi economice esenţiale, iar România a beneficiat deja de un astfel de ajutor”, a transmis Orban.

În acelaşi timp, premierul Orban a vorbit şi despre sprijinul oferit de NATO pentru România şi pentru statele membre. DE altfel, implicarea permanentă a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru măsurile pe care România le-a implementat până în prezent în lupta împotriva noului coronavirus, este de nepreţuit.

„Astăzi, după 16 ani de apartenenţă la Alianţa Nord-Atlantică, România a devenit un pilon de stabilitate în regiune, iar calitatea de membru al NATO reprezintă pentru noi cea mai puternică garanţie de securitate. Alianţa a ajuns luna trecută la un număr de 30 de state membre, cărora aşteaptă să li se alăture şi alte ţări, o confirmare în plus a credibilităţii NATO. Provocarea actuală la nivelul Alianţei este de a nu lăsa criza sanitară provocată de coronavirus să se transforme într-un risc de securitate suplimentar celor deja existente şi de a combate dezinformările legate de pandemie. Vom fi alături de aliaţii noştri euro-atlantici în această luptă pentru viaţă şi securitate”, se mai arată în mesaj.

În toate unităţile militare din România, de la primele ore ale dimineţii s-a arborat oficial Drapelul, însă toate aceste evenimente au fost făcute într-un cadru restrâns, din cauza restricţiilor impuse de legile date pe timp de criză de coronavirus.