Alina Gorghiu, ministrul Justiției, și-a exprimat sâmbătă dorința de a rezolva problemele legate de recalcularea pensiilor fără a implica instanțele de judecată.

Ea a menționat că există în prezent aproximativ 12.600 de dosare care se află în proces de soluționare și care solicită recalcularea pensiilor. Din acestea, aproximativ 6.300 de dosare au fost depuse doar în acest an, dintr-un total de 1 milion de dosare.

Scopul este de a evita procesele în instanță

Ca ministru al Justiției, Alina Gorghiu își propune să evite situațiile în care pensionarii români sunt nevoiți să-și rezolve problemele legate de recalcularea pensiilor prin intermediul instanțelor de judecată.

În prezent, există aproximativ 12.600 de dosare în instanță care solicită recalcularea pensiilor. Dintre acestea, aproximativ 6.300 de dosare au fost depuse numai în acest an, dintr-un total de 1 milion de dosare. Din anul 2011 și până în prezent, instanțele românești au soluționat peste 109.000 de dosare referitoare la recalcularea pensiilor.

Din păcate, multe dintre acestea au fost pierdute de statul român, a menționat Alina Gorghiu într-o postare pe Facebook.

Cheltuielile legate de procese sunt semnificative

Ministrul a subliniat că în doar un județ, Argeș, cheltuielile de judecată pe care statul român trebuie să le suporte în cazurile legate de recalcularea pensiilor au ajuns la suma de 1,4 milioane de lei.

Alina Gorghiu și-a exprimat recunoștința față de invitația de a participa la Școala de Vară a Organizației Seniorilor Liberali și a felicitat colegii seniori pentru exemplul pozitiv pe care îl oferă.

Ea a menționat că este important să se evite etichetarea pensionarilor și seniorilor drept categorii vulnerabile și să se recunoască contribuția lor valoroasă în societate.