Reclamă
Reclamă

Angela Merkel știa că Rusia ar putea încerca să șantajeze Europa pentru a construi o nouă mare conductă de gaz, dar a „ascuns” informația, potrivit ziarului german Handelsblatt, relatează The Telegraph.

Conducta Nord Stream 2 a fost proiectată pentru a dubla fluxul de gaz rusesc direct către Germania, dar a fost extrem de controversată din cauza riscului pe care îl reprezenta pentru Ucraina. Criticii s-au temut că, dacă ar furniza gaz direct Europei, Rusia ar putea să priveze economia Ucrainei de taxele de tranzit pe care le percepea.

Pe măsură ce aceste temeri au fost exprimate și conducta aștepta încă unele aprobări, Rusia a început să reducă livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1, care transporta deja gaze din Rusia în Germania.

Reclamă

În ultimele sale luni ca șef al guvernului german, în 2021, Merkel i-a spus lui Handelsblatt că nu există niciun motiv să creadă că Rusia limitează livrările de gaze. Cu toate acestea, conform documentelor confidențiale consultate de ziar, Ministerul Economiei a avertizat că Rusia umple depozitele de gaze „foarte încet” și că a te baza pe Kremlin pentru furnizarea de gaze ar putea avea „consecințe dramatice”.

Dezvăluirea vine în timp ce noi documente publicate de ziarul Suddeutsche Zeitung au arătat că două guverne Merkel consecutive au făcut eforturi intense pentru ca Nord Stream 2 să fie dată în funcțiune, susținând că acordul său cu Gazprom, compania energetică rusă – care este deținută majoritar de stat – a fost un „proiect al sectorului privat”.

Acest lucru s-a întâmplat în ciuda criticilor repetate ale SUA la adresa proiectului, precum și ale aliaților europeni, care spuneau că această nouă conductă ar face ca Europa să se bazeze prea mult pe gazul rusesc. Cu toate acestea, unele guverne europene au declarat că magistrala de gaze naturale este vitală pentru asigurarea aprovizionării cu energie, pe fondul creșterii prețurilor la gaze în 2021.

Germania a spus Kremlinului că o condiție a acordului, care fusese stabilită pentru a transporta gaz rusesc pe o distanță de peste 1.200 de kilometri prin Marea Baltică, era ca Rusia să continue să folosească gazoductele care traversează Ucraina. Dar documentele Ministerului Economiei Interne avertizau, după o întâlnire cu Gerhard Schröder, fostul cancelar german devenit lobbyist al Gazprom, că gigantul de stat „nu poate fi obligat” să facă acest lucru.

După ce Rusia a invadat Ucraina, lucrările la Nord Stream 2 au fost sistate oficial. Ambele conducte – Nord Stream 1 și 2 – au fost apoi distruse de atacatori necunoscuți în luna septembrie a acelui an.

Reacționând la dezvăluirile din ziare, Robert Habeck, vicecancelar din partea Verzilor, a numit hotărârea guvernului anterior o „greșeală istorică”. „Nu ar fi trebuit niciodată să fim dependenți de gazul lui Putin”, a declarat acesta.

Felix Banaszak, deputat al Verzilor, a mers mai departe, solicitând o anchetă publică și descriind Nord Stream 2 drept „cel mai mare eșec economic, energetic și de politică externă de la întemeierea republicii federale”.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro