Clorul este o substanță chimică folosită de foarte mulți pentru piscinele personale și cele publice. Disponibil sub formă de tablete, lichid și pulbere, clorul este disponibil pe scară largă și își servește bine scopul principal.
Substanța chimică igienizează apa în două moduri. Limpezește apa și ucide majoritatea microbilor nedoriți care pot fi prezenți în apă. Pe de altă parte, oxidează piscina pentru a se elimina materia organică din apă. De asemenea, clorul inhibă eficient creșterea algelor.
Această materie organică poate include orice, de la frunze căzute până la deșeuri corporale, inclusiv transpirație, ulei și chiar urină. Dacă nu este tratată, apa dintr-o piscină colectează această materie și poate cauza probleme semnificative. Materialul organic poartă adesea germeni, bacterii și viruși care pot provoca infecții și boli transmise prin apă.
Clorul atacă microorganismele cauzatoare de boli care pot sta în apă și pregătește o piscină pentru înot. Cu toate acestea, nu asta este tot ceea ce face substanța chimică.
Clorul în sine, precum și produsele sale secundare pot avea un impact dramatic asupra stratului exterior al pielii. Unele dintre cele mai frecvente probleme asociate cu expunerea la clor includ:
Piele uscată
Acidul format atunci când clorul intră în contact cu apa este un iritant natural pentru piele. Cu cât este mai mult timp în contact cu acesta, cu atât poate fi mai iritant. Adăugați la asta faptul că apa clorurată deschide porii, acidul hipocloros în esență îndepărtează uleiurile naturale de pe piele, provocând pielea uscată, mâncărime și iritată. Acest efect de uscare poate fi chiar un factor care contribuie la îmbătrânirea prematură.
O piscină supraclorinată, pe de altă parte, poate provoca iritații ale ochilor , poate usca părul și pielea (prin eliminarea uleiurilor naturale) și uneori poate face ca părul vopsit să-și schimbe culoarea.
Excesul de clor din piscină poate provoca uneori și cantități mici de vapori să iasă din apă, ceea ce „poate declanșa astmul unei persoane.