Mereu te găsești adormind pe canapea la 7 dimineața? Îți petreci cele mai multe zile muncind de acasă, străduindu-te să îți ții ochii deschiși ? Nu ești singurul. Am întrebat un expert al somnului de ce suntem așa de obosiți în acele momente.
În urma unui studiu amănunțit, 2 persoane ne-au povestit despre rutinele lor de la muncă. Aceștia adorm mereu epuizați și nu își pot găsi timpul necesar dedicării altor lucruri importante.
Kayleigh Dray ne-a spus că la începutul pandemiei era entuziasmată gândidu-se că nu va mai fi obosită și lucrurile se vor simplifica maxim pentru ea. Totodată, a crezut că serile vor fi relaxante și fără nici o grijă. Trecând 5 luni de când lucrează de acasă, visurile ei de a se trezi plină de energie erau foarte departe de realitate. Acum numai are timp nici să își prepare un mic dejun sau să facă mișcare.
Hollie Richardson, scriitoare online, admite de asemenea că este foarte obosită. Aceasta spune că încercarea ei de a adormi eșuează din cauza anxietății pe care o resimte în urma muncii de acasă. De curând ne-a spus că reușește să adoarmă nu doar pe canapea ci și în pat.
Întrebarea noastră ar fi de ce ne simțim mereu obosiți în momentele de genul? Este ca și când nu am avea un motiv să fim extenuați. Din cauza muncii de acasă și a restricțiilor pandemiei, părăsim casa tot mai rar. Totuși, de ce ne străduim să ne ținem ochii deschiși mai mult ca de obicei?
Dr Nerină Ramlakhan spune că principalul motiv ar fi inactivitatea corpului. Mușchii necontractați ne aduc stările de somnolență și energia noastră stagnează.
Expertul somnului spune, totodată, că noi credem că nu avem energie deloc dar de fapt avem. Cel mai bun lucru indicat ar fi să evităm statul și privitul excesiv la un monitor pentru prea mult timp. În loc de asta, am putea face mișcare pentru câteva minute pe zi. Este adevărat că după o zi de muncă, chiar dacă este de acasă, simți că nu ai dispoziția necesară să faci mișcare, dar câteva minute contează.
Potrivit dr Ramlakhan, un al doilea motiv care ne face să ne simțim obosiți este pentru că intrăm într-o “transă hipnagogică”. Transa hipnagogică este destul de comună. Ea apare la persoanele care sunt expuse ecranelor de-a lungul zilei.