Ingredientele de care aveți nevoie pentru merdenelele cu brânză sărată sunt următoarele:
1. un kilogram de făină
2. 400 de grame de griș
3. 2 ouă
4. 500 de grame de unt gras
5. 500 ml de apă
6. o linguriță de oțet
7. o linguriță de sare
Modul de preparare este următorul:
1. Prepară aluatul din apă, făină și oțet, în care apa se adaugă puțin câte puțin. Este necesar să obții un aluat omogen, care nu se lipește și care este elastic. Dă-l la rece pentru aproximativ o oră. Acum freacă untul până ce acesta obține o consistență cremoasă.
2. După ce ora s-a scurs, scoate aluatul din frigider și împarte-l în bucăți de aproximativ 65-70 de grame. Ia un fund din lemn și unge-l cu ulei. Ia un sucitor și întinde fiecare bucată în parte de aluat în forme dreptunghiulare cu o lungime de aproximativ 15 cm. Unge fiecare bucată de aluat cu unt din belșug. Împachetează în 3 pe una din laturi și în patru pe latura lungă a formei de dreptunghi. După ce ați procedat la fel cu toate bucățile de aluat, pune-le într-un vas pe care să-l acoperi cu o folie. Pune-l la rece pentru 30 de minute-1 oră.
3. Între timp, pregătește umplutura de brânză. Poți să folosești orice tipuri de brânză îți place. Amestec-o cu grișul pe care l-ai fiert înainte și cu 2 ouă bătute.
4. După ce timpul s-a scurs, scoate aluatul din frigider pe care o să-l întinzi, din nou, pe fundul din lemn pe care l-ai uns cu ulei. Pune cuptorul la preîncălzit la 220-250 de grade.
5. Ia fiecare dreptunghi în care să pui umplutură, după care le împăturești trăgând colțurile spre mijloc. Prima dată adu vârfurile de pe laturile verticale, iar mai apoi pe cele de pe laturile orizontale, astfel vei obține un pătrat. Unge o tavă cu unt și pe care ai pus o hârtie de copt, iar după aceea pune merdenelele umplute cu fața în jos.
6. Pune-le la cuptor pentru aproximativ 20 de minute la foc mediu.
Poftă bună!