Reclamă

Mercenarii din gruparea Wagner au declarat că operează exclusiv în Belarus și Africa, și nu mai participă alături de armata rusă la conflictul din Ucraina. Declarația a fost postată pe un canal de Telegram afiliat grupului, conform Kyiv Independent. Gruparea a precizat că „nu există subalterni ai companiei nici în Rosgvardia (Garda Națională a Rusiei), nici în rândurile Ministerului rus al Apărării și nici în altă parte”.

Luptătorii Wagner au afirmat că nu iau parte la invadarea Ucrainei de către Rusia „în acest stadiu”, dar au menționat că „dacă situația se va schimba, aceasta va fi anunțată”. Anterior, unitățile Wagner au jucat un rol esențial în cucerirea orașului Bahmut din regiunea Donețk, în mai 2023. Aproximativ 20.000 de mercenari, mulți dintre ei fiind foști condamnați recrutați dintre prizonierii ruși în 2022, au pierit în această luptă.

Pe 23 august 2023, Evgheni Prigojin, liderul grupării Wagner, a murit într-un accident aviatic în Rusia. Incidentul a survenit la două luni după o rebeliune scurtă pe care Prigojin a condus-o împotriva Kremlinului. După această intervenție, unitățile Wagner au fost încorporate în structurile militare oficiale ale Rusiei, precum Rosgvardia. În octombrie, unitatea cecenă Ahmat a raportat că mulți dintre mercenarii Wagner i s-au alăturat.

Potrivit unui raport al Ministerului Apărării din Regatul Unit, la data de 23 august, doar 5.000 de mercenari Wagner erau dislocați în Africa și Belarus, un număr considerabil mai mic decât maximum atins de 50.000 în 2023. Ucraina a avertizat pe 25 august că Belarusul concentrează un număr semnificativ de armament și personal la granița cu Ucraina, inclusiv foști mercenari Wagner.

Kievul a cerut Belarusului, un aliat apropiat al Rusiei, să retragă aceste trupe de la granița comună, subliniind „erorile tragice” pe care le-ar putea comite sub presiunea Moscovei. După eșecul loviturii de stat conduse de Prigojin, mii de membri Wagner au fost relocați în Belarus.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro