Meniul viitorului ar putea conține lapte de gândac
Meniul viitorului ar putea conține lapte de gândac. Sună oribil? Dar cel mai interesant aspect este cum am putea să obținem un asemenea aliment. Un grup de cercetători străini au reușit să facă câteva studii în același timp. Marele studiu a fost coordonat de Institutul de Medicină Regenerativă și Biologie cu Celule Stem din India. Aceștia au reușit să izoleze o proteină cristalizată din tractul digestiv al unei specii de gândaci. Se pare că ar avea o valoare energetică foarte mare. Practic este vorba despre o proteină de câteva ori mai hrănitoare decât proteina din laptele de vacă.
Noul tip de lapte descoperit este ceva unic în lume. Gândacii nu produc așa ceva. Există totuși un anumit tip de gândac care ar face asta. Este vorba despre Diploptera punctate, singurul tip de gândac care care naște pui vii. Studiul acestuia a arătat faptul că ar elibera un fel de „lapte”, care conține cristale proteice, pentru a-și hrăni puii.
Bineînțeles că nu vom mulge gândacii pentru a obține lapte. Grupul de oameni de știință a decis să cerceteze genele responsabile de producerea cristalelor proteice cu pricina. Ca mai apoi să testeze posibilitatea replicării lor în laborator. Cristalele din laptele gândacilor sunt foarte importante. Au un conținut ridicat de proteine, glucide și lipide, precum și toți aminoacizii esențiali.
Pe lângă faptul că „laptele de gândac” este o sursă foarte importantă de calorii și de nutrienți are și o eliberare lentă. Digestia treptată a proteinei din lapte se eliberează gradual. Digestia eliberează din ce în ce mai multă proteină. Cu ajutorul secvenței de proteină obținută, specialiștii speră să poată produce cristalele în cantități mai mari, prin utilizarea drojdiilor.
„Cred că nimănui nu o să-i placă dacă îi spui: Am extras cristale de la un gândac și le vom transforma în mâncare”, mărturisea biochimistul Subramanian Ramaswamy.