Reclamă

Memoriile publicate ale Melaniei Trump, recenzate de The Guardian, sunt considerate un exercițiu de evitare a vinovăției și de eschivare prin 180 de pagini. Fosta primă doamnă a Statelor Unite aruncă vina pe angajații săi pentru scandalul de plagiat al lui Michelle Obama și subliniază în mod repetat dragostea sa pentru soțul ei, Donald Trump, în timp ce își exprimă disprețul pentru mincinoși. În carte, Melania susține avortul ca drept fundamental, fără a menționa atacurile soțului său asupra acestui drept prin deciziile Curții Supreme a SUA.

O întrebare persistentă este motivul pentru care Melania alege să își dezvăluie gândurile în apropierea alegerilor, mai ales când evidențiază că vicepreședintele Kamala Harris ar putea să-i reprezinte mai bine preferințele politice decât soțul său, republican în cursă. Cartea omite să discute despre alte femei din viața lui Donald Trump, precum E Jean Carroll, Stormy Daniels sau Karen McDougal, și face doar scurte mențiuni despre Ivanka Trump.

De asemenea, cartea nu dezvăluie numele celor care au colaborat la redactarea sa, evitând oferirea de mulțumiri, spre deosebire de cartea „Breaking History” a lui Jared Kushner. Include însă 64 de pagini de fotografii, prima fiind o copie a pașaportului său la sosirea în SUA, iar ultima prezentând un „obiect digital de colecție” disponibil online.

Melania Trump afirmă că este esențial să fie garantată autonomia femeilor în ceea ce privește deciziile de reproducere, subliniind că restrângerea acestor drepturi echivalează cu negarea controlului asupra propriei persoane. Totodată, Melania își acuză angajații pentru discursul plagiat din 2016, dar recunoaște influența valorilor exprimate de Michelle Obama care se reflectă în vorbele sale. Ea punctează esecul campaniei și Republican National Convention (RNC) în verificarea discursului.

Melania dă vina pe Meredith McIver de la Trump Organization, explicând că aceasta a folosit cuvintele lui Michelle pe care Melania le-a repetat înainte de discurs. Încercarea de a evita responsabilitatea se reflectă și în analiza asupra evenimentelor din 6 ianuarie, când Melania minimalizează implicarea soțului său, dar condamna „violenta inacceptabilă”.

Melania oferă o analiză mult mai dură a protestelor din 2020 după moartea lui George Floyd, criticând retorica liderilor Black Lives Matter, fără a menționa apelurile lui Donald către grupări de extremă-dreapta. Memoriile Melaniei Trump par a fi o strădanie de a naviga printre crizele administrației Trump, evitând însă detalii esențiale și asigurându-se că emite control asupra imaginii publice.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro