Reclamă

Patru membri ai familiei Hinduja, cea mai bogată familie din Marea Britanie, au fost trimiși în judecată în Elveția, fiind acuzați de exploatare și trafic de persoane. Familia, care deține o avere estimată la 37 de miliarde de lire sterline (47 de miliarde de dolari), ar fi cheltuit mai mulți bani pentru îngrijirea câinelui decât pentru salariile servitorilor. Cazul a fost relatat de BBC.

Aceste acuzații sunt legate de obiceiul familiei de a aduce servitori din India pentru a avea grijă de copiii și de casa lor din vila situată în cartierul bogat Cologny din Geneva. Prakash și Kamal Hinduja, împreună cu fiul lor Ajay și soția Namrata, ar fi confiscat pașapoartele servitorilor și i-ar fi plătit cu doar 8 dolari pentru zile lungi de muncă de până la 18 ore. Se spune că servitorilor li se permitea să iasă din casă doar în cazuri foarte rare.

Deși s-a ajuns la o înțelegere în privința acuzațiilor de exploatare, familia este în continuare judecată pentru trafic de persoane, infracțiune penală în Elveția. Membrii familiei resping acuzațiile. Potrivit procurorului Yves Bertossa, familia cheltuie aproape 10.000 de dolari pe an pentru îngrijirea câinelui.

Avocații familiei Hinduja nu au respins afirmațiile conform cărora servitorii sunt plătiți foarte puțin, dar au menționat că aceștia primesc cazare și mâncare. Ei contestă, de asemenea, acuzațiile conform cărora servitorii lucrează zile lungi, susținând că anumite activități, cum ar fi privitul unui film cu copiii, nu ar trebui considerate muncă.

Unii servitori le-au luat apărarea membrilor familiei, afirmând că sunt tratați cu demnitate. Totuși, acuzațiile privind confiscarea pașapoartelor și restricționarea ieșirilor din casă fără permisiune sunt grave și s-ar putea cataloga drept trafic de persoane.

Procurorul Bertossa cere ca membrii familiei Hinduja să fie condamnați la închisoare și să plătească compensații de milioane de dolari. În 2008, Geneva a fost implicată într-un alt scandal similar când Hannibal Gaddafi a fost arestat pentru că și-a bătut servitorii. Anul trecut, patru lucrători domestici din Filipine au acționat în judecată misiunea diplomatică a Genevei la ONU, susținând că nu au fost plătiți de ani de zile.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro