Reclamă

Studiile recente arată că membrii comunității tsimane, localizați în adâncul junglei amazoniene din Bolivia, prezintă o rată de îmbătrânire semnificativ mai lentă comparativ cu restul lumii, nicio persoană din comunitate nemaifiind diagnosticată cu Alzheimer sau alte boli de bătrânețe. Cercetătorii conduși de antropologul Hillard Kaplan de la Universitatea din New Mexico au studiat această comunitate timp de două decenii pentru a ajunge la aceste concluzii.

Cu toate că Martina Canchi Nate are, conform documentelor, 84 de ani, energia și capacitatea sa de muncă sunt evidente. Într-o demonstrație de energie, aceasta a dezgropat arbuști de yucca și a tăiat cu ușurință un bananier în fața jurnaliștilor, o dovadă a vitalității comune membrilor acestei comunități semi-nomade de aproximativ 16.000 de persoane, aflate la 600 de kilometri nord de La Paz, cel mai mare oraș din Bolivia.

Oamenii de știință susțin că băștinașii tsimane au cele mai sănătoase artere din lume datorită stilului lor de viață activ, care implică activități precum vânatul, culesul și agricultura. Aceste activități ocupă mai mult de 90% din zi, contrastând cu 54% din activitățile sedentare ale populațiilor industrializate. Persoanele vârstnice din comunitatea tsimane nu prezintă semne de hipertensiune, diabet sau boli cardiace tipice vârstei înaintate.

Populația tsimane trăiește de-a lungul Râului Maniqui, la mare distanță de orașe, și are acces limitat la alimente procesate, alcool și țigări. Conținutul caloric zilnic provine doar 14% din grăsimi, față de 34% cât se înregistrează în Statele Unite. Mâncarea este bogată în fibre, înlocuind în mod tradițional produsele prăjite.

Echipamentele medicale sofisticate au relevat că 65% dintre localnicii de peste 75 de ani nu prezintă calcificări arteriale, comparativ cu 80% dintre americani, conform cercetătorilor. Un cercetător a precizat că „arterele unui tsimane de 75 de ani sunt comparabile cu cele ale unui american de 50 de ani”. Studiile mai arată că creierul unui bătrân tsimane este cu 70% mai puțin atrofiat decât cel al unei persoane de aceeași vârstă din țări dezvoltate.

Doctorul bolivian Daniel Eid Rodriguez a subliniat excepționalitatea situației: „Nu am găsit niciun caz de Alzherimer’s în rândul întregii populații adulte – este remarcabil”.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro