Locuitorii din  Turcia au fost luați prin surprindere când în loc de obișnuita „chemare la rugăciune”, miercuri din difuzoare s-a auzit cântecul italian de rezistență „Bella Ciao”.

Reclamă

Melodia Bella Ciao s-a auzit la mai multe moschei

Acest sabotaj a fost făcut printr-un atac informatic care este anchetat de poliție, pentru a descoperi cine e în spatele acestei situații. Mai ales că acum turcii sunt în plin Ramadan, potrivit ahvalnews.com.

„Sabotajul a fost realizat de persoane necunoscute care au accesat sistemul central al ‘adhan’ (chemarea la rugăciune). Problema a fost adusă în atenţia autorităţilor judiciare şi a fost depusă o plângere penală”, a anunţat biroul pentru probleme religoase al oraşului Izmir.

Atacul a fost dat în jurul orei 14:00 GTM , când sistemul de sunet al mai multor minarete din Izmir ar fi trebuit să difuzeze cea de-a treia chemare la rugăciune a zilei.

În locul chemării obișnuite oamenii au ascultat cântecul „Bella Ciao” care este cunoscut ca un simbol al rezistenţei italiene împotriva fascismului în cel de-al Doilea Război Mondial. Melodia a devenit din nou populară după ce a fost folosită în serialul „La Casa de Papel”.

Momentul care a fost înregistrat şi postat pe reţelele de socializare a devenit viral în Turcia.

Împotriva celor care au distribuit înregistrarea, procuratura a deschis o anchetă pentru „atingere adusă în public valorilor religioase”. Între timp, mass-media pro-guvernamentală a catalogat incidentul drept provocare. Și autoritățile religioase din Izmir au lansat o anchetă în acest sens.

„O persoană neidentificată a sabotat sistemul central de chemare la rugăciune”, a declarat direcția religioasă a orașului.

Moscheile din toată Turcia recită zilnic un capitol din Coran și rugăciuni pentru „ridicarea moralului” în aceste timpuri grele. Această mișcare urmează o decizie a celui mai înalt organism religios al țării, Direcția pentru Religii.

O întâmplare similară a avut loc și în 2017. Atunci din megafoanele din orașul Kastamonu, a răsunat banda sonoră a unui film pornografic.