Reclamă

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a amenințat „statele mici” din NATO cu distrugerea totală prin intermediul armelor nucleare tactice. Amenințările lui Medvedev sunt îndreptate către țările care, în viziunea sa, au fost de acord cu posibilitatea lansării unor lovituri preventive asupra Rusiei. „Comandanții militari și conducerile armate ale statelor mici au căzut de acord asupra posibilității lansării de lovituri preventive împotriva Rusiei. Ce pot să spun? Cu cât un stat este mai ridicol, cu atât este mai mare aroganța liderului nebun al acelui stat…”, a declarat Medvedev pentru agenția TASS.

Aceste declarații au fost făcute după ce președintele Vladimir Putin a anunțat o modificare în doctrina nucleară a Rusiei. Conform noilor reglementări, orice atac convențional asupra Rusiei care are sprijinul unei puteri nucleare va fi considerat un atac comun. Putin a afirmat: „Se propune ca agresiunea împotriva Rusiei de către orice stat non-nuclear, dar cu participarea sau sprijinul unui stat nuclear, să fie considerată un atac comun asupra Federației Ruse”. Moscova își rezervă dreptul de a utiliza arme nucleare dacă Rusia sau Belarus sunt ținte ale unei agresiuni, inclusiv cu arme convenționale, a mai subliniat liderul rus.

Aceste evoluții au loc pe fondul cererilor tot mai insistente ale Ucrainei către țările NATO pentru folosirea armelor occidentale cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei. Germania s-a opus clar unei astfel de acțiuni, iar Statele Unite nu au dat încă o poziție oficială după întâlnirea Biden-Zelenski. Totuși, câteva țări din NATO s-au arătat deschise în a susține această idee. Prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen, a cerut aliaților Ucrainei să permită folosirea armelor occidentale pentru atacuri împotriva Rusiei. În luna mai, Polonia a declarat că Ucraina are libertatea de a utiliza armele primite împotriva teritoriului rus și a îndemnat și alte state care oferă sprijin militar Kievului să urmeze același exemplu.

Aceste declarații și măsuri reflectă tensiunea crescândă în relațiile dintre Rusia și țările NATO în contextul conflictului din Ucraina și presiunilor internaționale asupra poziționărilor strategice ale țărilor implicate.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro