Meditația este o practică tot mai des întâlnită chiar și la noi. Practicile mentale sunt variate, dar toate având aceeași menire.
Prin meditație se promovează relaxarea, se poate construi o forță interioară vitală superioară și se dezvoltă compasiunea, răbdarea, iubirea, generozitatea și iertarea.
Efectele negative ale stresului de zi cu zi, pot fi combătute cu succes prin meditație, înlocuind stările nocive cu pacea interioară.
Această practică poate fi efectuată de oricine dorește să încerce, fiind o metodă gratuită și la îndemâna oricui de a-și restabili echilibrul interior.
Un avantaj al meditației este că ea poate fi practicată oriunde, chiar și în parc, și fără nevoia vreunui echipament special.
Deși este o veche practică, de mii de ani, azi meditația nu mai este atât de mult asociată cu paranormalul, ci mai degrabă este privită ca un tip de medicină complementară.
În timpul practicii, trupul și mintea se relaxează, iar atenția este îndreptată spre o singură direcție. Astfel se pot alunga gândurile haotice sau copleșitoare care cauzează stare de tensiune sau anxietate.
Principalul avantaj al meditației este acela că pacea, calmul și echilibrul, pot fi re-dobândite.
Unii practicieni susțin că prin meditație se pot ameliora stările cauzate de anumite afecțiuni.