Postul Paștelui este cel mai lung post din an, motiv pentru care credincioșii trebuie să se ferească de alimentele „de dulce”. Mai exact, nu trebuie consumate produse cum ar fi carnea, de orice fel, lapte, ouă, brânzeturi, și produse care conțin aceste alimente. Este important de știu că multe alimente pe care le consumăm în post ne pot afecta sănătatea.
În timpul postului, oamenii sunt adesea tentați să facă excese alimentare. În această perioadă, medicii recomandă o alimentație echilibrată, un somn odihnitor și evitarea stresului. Este important să incluzi în alimentație vitamina D, fructe și legume proaspete.
Alimentele pe care le consumăm în post ne pot afecta grav sănătatea
Excesul alimentar poate fi evitat. Este indicat să evităm alimentele bogate în amidon și să fim atenți la cantitatea de produse cu conținut ridicat de zahăr pe care le consumăm.
„Este esențial să adoptăm o alimentație echilibrată, să ne expunem la soare, să facem mișcare regulat și să avem un somn bun. De asemenea, trebuie să încercăm să evităm stresul, în special cel cronic. Postul nu ar trebui privit doar ca o restricție de proteine de origine animală. Mulți oameni fac excese alimentare în timpul postului”, a explicat medicul Alexandru Nechifor pentru Adevărul.ro.
Medic: Sistemul imunitar poate fi afectat
Acesta a precizat că este important să evităm excesele alimentare doar pentru a ne simți sătui, consumând, de exemplu, un kilogram de cartofi la o masă.
„De asemenea, trebuie să fim atenți la cantitatea de alimente cu conținut ridicat de zahăr pe care le consumăm în această perioadă, deoarece pot afecta sistemul nostru imunitar”, a mai explicat doctorul.
În mod normal, majoritatea nutrienților de care organismul nostru are nevoie pot fi obținuți dintr-o dietă vegană. O alimentație sănătoasă în timpul postului ar trebui să includă alimente precum năut, linte (verde, roșie, maro), fasole și mazăre, care sunt bogate în carbohidrați și fibre.
Ce alimente putem consuma în post
De asemenea, putem consuma nuci, migdale, caju, alune de pădure și fistic. Printre cerealele și pseudocerealele recomandate se numără ovăzul, orzul, secara, porumbul, orezul brun/sălbatic, hrișca, meiul, quinoa, amaranth și teff.
În plus, putem consuma fructe uscate, cum ar fi stafidele, smochinele, curmalele, caisele uscate, merișorul și goji. Lista de legume proaspete recomandate în timpul postului include legume cu frunze verzi, cum ar fi salata verde, spanacul, kale, varza, bok choy, baby spinach și valeriana, precum și ierburi și condimente, cum ar fi pătrunjelul, coriandrul, busuiocul, menta, usturoiul și ghimbirul.