Răspândirea în ritm alert a noului virus chinezesc pune medicii în alertă. Duminică, numărul persoanelor infectate a ajuns la 127, iar alianța medicilor cere Guvernului echipament special pentru cadrele medicale.

”O epidemie masivă poate începe oricând”, au transmis medicii, rugând autoritățile să doteze sistemul medical deoarece va urma un efort uriaș în lupta cu coronavirusul. Aceștia cer măşti şi costume de protecţie pentru tot personalul medical, achiziţionarea a sute de mii de teste, organizarea de spitale temporare lângă cele permanente şi pregătirea suplimentară a tuturor spitalelor.

Sistemul sanitar trebuie pregătit

„Facem apel la autorităţi să pregătească sistemul sanitar pentru efortul uriaş la care va fi supus.

1) Asiguraţi fonduri suplimentare nelimitate pentru sistemul medical – spitale, ambulanţe, cabinete de familie – pe perioada crizei.

2) Asiguraţi măşti şi costume de protecţie pentru tot personalul medical.

3) Angajarea în regim de urgenţă de personal medical calificat, alocarea de fonduri pentru spitale să îşi suplimenteze schemă de personal, identificarea de spaţii de cazare pentru medicii din afară localităţii, hoteluri etc.

4) Pregătirea spitalelor existente. Identificarea de spaţii de expansiune şi pregătirea lor pentru găzduirea de pacienţi – policlinici şi alte stabilimente medicale în primul rând.

5) Construirea urgenţă de spitale temporare lângă spitalele permanente pentru a trata bolnavii cu forme uşoare de corona virus.

6) Achiziţia în regim de urgenţă de echipamente medicale, cumpărarea tuturor stocurilor distribuitorilor din România şi tot ce se mai poate aduce din străînătate – ventilatoare, paturi, substanţe, piese de schimb, materiale de uz curent, consumabile etc.

7) Trimiterea de epidemiologi de către Ministerul Sănătăţii în fiecare spital care să preia temporar managementul şi să le organizeze pentru confruntarea cu COVID-19”, cer medicii.

De asemenea, cadrele medicare susțin că ”trebuie achiziţionate urgent sute de mii de teste şi organizate locuri de testare din maşină şi la domiciliile tuturor persoanelor răcite”.

”Testarea actuală este insuficientă pentru a identifica focarele la un moment de început. Nu mai este timp de pierdut, o epidemie masivă poate începe oricând, acţionaţi în regim de urgenţă maximă altfel România riscă să se confrunte cu un dezastru umanitar!”, a mai transmis Alianţa Medicilor.