Criza pandemiei de coronavirus a determinat multe cadre medicale să spună ce le deranjează, o mare parte se plânge de lipsa materialelor necesare, alta de structura distructivă a ierarhiilor din spitale. Două mari impedimente care nu permit tratarea pacienților.
Demersul unora a început încă de anul trecut, șefa compartimentului de Geriatrie, Nicoleta Boldeanu, și chirurgul Anatoli Burlacioc, au spus că în spitale nu există colaborare între medici și persoanele aflate în funcțiile de conducere. Din păcate pacienții sunt sacrificați pentru că funcția este mai importantă decât salvarea unor vieți.
„Aici e nepotism la maxim! Spitalul ăsta, domnilor, e transformat în afacere. A lui Flutur, a lui Râmbu și alții. Afacere de partid. Suntem înjosiți, e o dictatură dusă la extem.”
Chirurgul Anatoli Burlacioc a confirmat multe din spusele colegei sale, a spus că la rândul său a fost amenințat și agresat de o parte a personalului din spital. Cel mai mult este deranjat de lipsa materialelor necesare pe secția de chirurgie. Banii sunt investiți în lucruri de care instituția, cu siguranță, se poate debarasa.
„Nu e betadină în spital, dar bine că este fântâna arteziană.”
În noiembrie 2019, doi medici au criticat în mod public activitatea managementului Spitalului Județean Suceava. Disperarea i-a împins spre spre actul plin de curaj. Ani de zile au fost înjosiți, aduși la tăcere cu ameninjțări din cele mai rele. Principala problemă ar fi nepotismul, angajații spitalului formează gupulețe, fiecare încercând să-și protejeze cunoștințele pe care le au la locul de muncă. Nimeni nu vrea să-și asume riscul concedierii sale sau a uneia din rude.
Președintele Klaus Iohannis în urma declanșării dramei de la Suceava și a deschiderii dosarului penal, a retras spitalului Ordinul “Meritul Sanitar” în grad de cavaler.
„Având în vedere gravele deficiențe în activitate constatate în perioada stării de urgență provocate de pandemia de COVID-19”.
Au apărut mai multe declarații ale medicilor din țară, este un val de dezvăluiri, în opinia unor persoane publice, făcute tardiv. Lipsurile anunțate în prezent puteau fi abolite. Din păcate reprezentanții spitalelor au preferat să nu pună la curent oamenii abilitați să ia măsuri.
Germania are unul dintre cele mai puternice sisteme sanitare din Europa, unul din motivele principale a reușitei sale în lupta cu pandemia de coronavirus.