Canicula a cuprins toată România, iar medicii avertizează asupra necesității de a evita expunerea la soare și de a lua măsuri specifice pentru a ne proteja în sezonul cald. Printre acestea se numără purtarea unor ținute de culori deschise, hidratarea constantă, protejarea pielii și capului, precum și evitarea plimbărilor în orele de vârf ale radiațiilor solare.
Pentru a preveni arsurile și riscurile asociate cancerului de piele, medicii recomandă utilizarea soluțiilor cu factor de protecție solară (SPF). Protecția solară trebuie să fie o preocupare constantă, nu doar pe durata verii, însă în această perioadă este esențială.
Există două tipuri principale de raze ultraviolete (UV) în lumina soarelui: UVA și UVB. Razele UVB ajung la stratul exterior al pielii, epiderma, și provoacă cele mai multe arsuri solare. Razele UVA pătrund mai profund și sunt asociate cu îmbătrânirea pielii, deteriorând colagenul și elastina și provocând riduri. Ambele tipuri de raze UV pot deteriora ADN-ul celulelor pielii și pot cauza cancer de piele.
SPF-ul, sau factorul de protecție solară, indică nivelul de protecție pe care un produs îl oferă împotriva razelor UVB. De exemplu, un SPF 15 blochează 93% din razele UVB, în timp ce un SPF 30 blochează 96,7%, iar un SPF 50 blochează 98% din razele UVB. Acesta este un ghid pentru cât timp sunteți protejat de arsuri solare comparativ cu situația în care nu ați utiliza o protecție solară.
Totuși, niciun produs nu blochează complet razele UV. În Uniunea Europeană, SPF-ul maxim indicat pe produse este de 50+. Cifrele se bazează pe aplicarea corectă și conform instrucțiunilor a cremei de protecție solară.
Protecția împotriva razelor UVA este indicată prin evaluările cu stele, unde trebuie să căutați un rating de patru sau cinci stele, conform recomandărilor Cancer Research UK, sau simbolul „UVA” într-un cerc, care indică respectarea standardelor minime ale UE.
Indicele UV, disponibil pe site-uri web și aplicații meteo, indică puterea razelor solare. Un indice de trei sau mai mare indică faptul că soarele este suficient de puternic pentru a provoca daune pielii și necesită utilizarea protecției solare. Razele UV sunt, în general, cele mai puternice între orele 10:00 și 16:00 și pot afecta pielea chiar și de la mijlocul lunii martie până la jumătatea lunii octombrie, indiferent dacă este rece sau înnorat.
Specialiștii recomandă utilizarea cremelor de protecție solară care conțin o combinație de filtre UV minerale și chimice. Ingredientele minerale, precum dioxidul de titan și oxidul de zinc, acționează ca bariere fizice care reflectă razele UV. Ingredientele chimice, cum ar fi acidul aminobenzoic și avobenzona, absorb razele UV.
Printre recomandările pentru o protecție solară eficientă se numără folosirea loțiunilor, a spray-urilor cu pompă sau a roll-on-urilor în locul aerosolilor, aplicarea uniformă și în strat gros a cremei de protecție solară, reaplicarea regulată a cremei, chiar dacă este indicată o singură aplicare pe zi sau este rezistentă la apă, și verificarea datei de expirare pentru a asigura protecția adecvată.