Consumul de bere în timpul caniculei reprezintă un motiv de îngrijorare pentru medici. Se pare că acest obicei face mai mult rău decât bine pentru organism.
Deși mulți cred că berea rece îi hidratează în zilele toride, medicii afirmă contrariul și susțin că aceasta accentuează deshidratarea, în special în condițiile unei temperaturi ridicate.
Medicii avertizează: Berea rece pe caniculă nu este bună
Conform specialiștilor, cantitățile mici de bere nu sunt în mod necesar dăunătoare, cu condiția ca persoana respectivă să se limiteze la consumul moderat. Cu toate acestea, alcoolul consumat în timpul caniculei duce la o mai mare deshidratare, necesitând o cantitate suplimentară de apă pentru a-l elimina din organism, deoarece acesta este perceput ca un lichid care trebuie eliminat. Astfel, consumul de bere, dar și de vin sau alte băuturi alcoolice cu un conținut mai mare de alcool, implică necesitatea unei hidratări adecvate cu apă.
Doctorul Diana Cimpoeșu, coordonator al Unității de Primiri Urgențe din Iași, a explicat că, în urma consumului de bere sau vin, organismul are nevoie de o cantitate mai mare de apă pentru a compensa efectele lor. Consumul de bere în cantități moderate poate fi permis, dar este important să se acorde atenție suplimentară hidratării corecte prin consumul de apă.
Apa, singurul lichid care poate hidrata
Specialiștii subliniază faptul că apa este singurul lichid care poate hidrata eficient organismul în timpul sezonului cald. Berea pare să aibă un efect direct asupra hormonului antidiuretic, responsabil de menținerea apei în organism. Prin inhibarea acestui hormon, consumul de bere permite eliminarea liberă a apei din organism.
De asemenea, medicii atrag atenția că consumul excesiv de bere poate fi extrem de dăunător pentru sistemul cardiovascular și poate contribui la dezvoltarea hipertensiunii arteriale, conform informațiilor oferite de adevarul.ro.