Mulți români procedează extrem de greșit atunci când se îmbolnăvesc. Cum apar anumite simptome, oamenii își administrează singuri medicamente „după ureche”, fără a apela la un medic specialist pentru a cere ajutorul. De multe ori, aceștia ajung la spital în momentul în care boala a avansat.
Motivele pentru care românii au ajuns să procedeze în acest fel sunt multe. Sistemul medical plin de probleme de la noi din țară este cauza principală, însă nici oamenii nu mai au răbdare absolut deloc. Așadar, aceștia preferă să apeleze la leacuri băbești, sau la medicamentele care se eliberează din farmacii fără prescripție medicală. InfoCons trage un semnal de alarmă în acest context. Organizația a făcut un studiu amplu pe comprimatele de supt, iar rezultatele sunt de-a dreptul îngrijorătoare.
Comprimatele de supt, periculoase
Mai exact, potrivit studiului, 100% dintre pastilele ale căror etichete au fost supuse „radiografiei” conțin E-uri într-o mai mică sau mare măsură. Conform studiului, comprimatele de supt conțin, în medie, două E-uri, în timp ce numărul maxim descoperit este șase. Informațiile de pe etichete indică apariția frecventă a E-urilor E953,E570, E334, E104 sau E954.
Specialiștii mai transmit că aceste comprimate conțin și destul de mult zahăr. Mai exact pastilele de suc conțin zahăr ce se încadrează pe o scală între zero și 1,5 G per pastilă. De asemenea, Îndulcitorul este regăsit într-o cantitate încadrată între zero și 1,1 grame.
În urma studiului a ieșit la iveală faptul că zahărul apare menționat pe majoritatea etichetelor, însă pe aproape 70 % din etichete nu este menționată și cantitatea. Cei care trebuie să fie extrem de atenți atunci când apelează la aceste pastile sunt pacienții care suferă de diabet, deoarece pastilele de sub pot conține îndulcitori de diferite tipuri.
În cadrul studiului au fost analizate 31 de produse tip comprimate de supt.