În România, oamenii nu sunt deloc educați din punct de vedere medical.

Mai exact, românii se duc foarte greu la medic, iar atunci când se simt rău, iau medicamente „după ureche”, sau apelează la tot felul de leacuri băbești. Acest obicei este foarte periculos, mai ales atunci când ne referim la antibiotice. 

Persoanele care iau antibiotice fără a se consulta mai întâi cu un medic riscă să își obișnuiască corpul cu aceste pastile. Un medic specialist de laborator, Roxana Radu, a vorbit despre cât de importantă este antibiograma la adulți și copii, dar și cum putem combate fenomenul abuzului de antibiotice. 

Antibioticele ne pun viața în pericol

Medicul Cristian Oancea a dat cifre pur și simplu îngrijorătoare. Potrivit acestuia, Organizația Mondială a Sănătății anunță, anual, 700.000 de decese cauzate de rezistența la antibiotice. Numai în Europa mor în fiecare an peste 25.000 de oameni din cauză că organismul lor este rezistent la antibiotic. 

Conform medicilor, fiecare pacient care se confruntă cu o pneumonie virală este tratat cu antibiotic, lucru total greșit. Numai pacienții care au pneumonii bacteriene ar trebui să li se administreze antibiotice. De asemenea, deși s-au terminat valurile pandemiei de coronavirus, încă sunt persoane care sunt tratate cu antibiotice, chiar dacă nu au nevoie de aceste tratamente. 

Semnal de alarmă: Nu luați pastile după ureche!

În acest context, medicii trag un semnal de alarmă puternic. Dacă timp de trei, patru ani, o persoană se tratează cu antibiotice foarte puternice, aceasta poate deveni rezistentă la această substanță. Iar atunci când aceștia se vor confrunta cu o infecție puternică, antibioticele nu își mai pot face treaba. 

Semnal de alarmă! Medicamentele care ne pun viața în pericol. Toți românii fac asta
Social media

O altă problemă gravă este aceea că pacienții nu își termină niciodată tratamentul cu antibiotice, când le este administrat. De exemplu, dacă medicul le spune să țină cura 5, 7, 10 zile, în funcție de problema de sănătate, oamenii întrerup tratamentul după câteva zile. 

Antibiograma, de un real ajutor

Medicul Roxana Radu este de părere că pentru combaterea acestui fenomen grav este nevoie de campanie de conștientizare în rândul publicului larg. De asemenea, sunt necesare și reglementări la nivelul farmaciilor. 

Puține persoane știu că antibiograma este de un real ajutor pentru a evita prelungirea unei boli. De asemenea, această analiză ajută organismul să ia tratamentul de care are nevoie. Medicul este cel care recomandă antibiogramă, în funcție de problemele pe care le au pacienții.